Pandemija pogoršala život žena u Srbiji i Danskoj

Kako je pandemija bolesti Covid-19 uticala na položaj žena u evropskim zemljama? Katarina Đorđević, novinarka dnevnog lista “Politika” istraživala je u okviru projekta “Puls Evrope – medijske posete EU” koliko su žene u Danskoj i Srbiji, češće zaposlene u takozvanim pomažućim profesijama, pogođene radom u vanrednim uslovima koje je donela pandemija.

Prema nedavnom istraživanju američkog magazina “US News and World Report”, Danska je na vrhu liste zemalja za život žena, najpre zbog postignutog visokog nivoa rodne ravnopravnosti. Ipak, pandemija je donela porast nasilja nad ženama i u Danskoj, piše autorka teksta u prilogu. Signe Gisel Šmit, potpredsednica Danskog udruženja žena, osnovanog 1871. godine, kaže za “Politiku” da je u toj skandinavskoj zemlji došlo do znatnog porasta nasilja prema ženama.

Pročitajte više u prilogu koji se bavi i analizom kakva je situacija zabeležena u Srbiji tokom pandemije, gde su žene većinska radna snaga u vitalnim sektorima - u sektoru zdravstvene zaštite radi 79 odsto žena, sektor socijalne zaštite zapošljava čak 93 procenta dama, dok u oblasti obrazovanja 73 odsto zaposlenih čine žene:

http://www.politika.rs/sr/clanak/468798/Pandemija-pogorsala-zivot-zena-u-Srbiji-i-Danskoj


(Naslovna fotografija: Audiovizuelni servis Evropske komisije)

Last updated: 19. April 2024. 13:26