Pirotehnička sredstva nisu igračke – ne kupuj ih na ulici!

 Umesto da Novu godinu dočekaju sa društvom na žurci, Petar i Đorđe dočekali su je – u bolnici. Njihova odluka da petarde i vatromet kupe na ulici, umesto u radnji sa pirotehničkom opremom da bi uštedeli novac i kupili više – skupo ih je koštala. Budući da za pirotehniku kupljenu na ulici nije sigurno da je prošla bezbednosne provere i kontrole, kao ni da li je ispravno skladištena, nema garancije za bezbednu upotrebu. Obojica su zadobili opekotine po rukama i novogodišnje praznike proveli trpeći posledice svog neodgovornog ponašanja. 

Petar i Đorđe nisu usamljeni slučajevi – građani veoma često odluče na pirotehnička sredstva kupe na ulici, bez razmišljanja o tome da takvi proizvodi nisu provereni. Jedina prava odluka je da se pirotehnička sredstva kupuju u ovlašćenim radnjama i koriste prema uputstvima za upotrebu koja su naznačena na kutiji ili na samom proizvodu. 

Prema načinu i količini punjenja, pirotehnička sredstva se dele na četiri razreda - kategorije. U slobodnoj prodaji se nalaze sredstva prvog, drugog i trećeg razreda. U kategoriji prvog F1 razreda su: prskalice, konfete za ispaljivanje, vatrometi za torte, male petarde (tzv. žabice), pčelice, bengalske šibice, čepovi i trake i druga slična pirotehnika. Pirotehnička sredstva drugog i trećeg razreda, F2 i F3 su: petarde, baklje, rakete, vulkani, fontane, redenici, petarde s bljeskom, vatrometne baterije, rimske svećice i njih može da kupi samo punoletna osoba. Mlađima od 14 godina nije dozvoljena upotreba pirotehničkih sredstava.

Pirotehnička sredstva druge i treće kategorije (F2 i F3) nije dozvoljeno koristiti u zatvorenim prostorima ili na mestima gde se okuplja veći broj osoba. Ona iz četvrte kategorije (F4) nisu namenjena slobodnoj prodaji građanima. Njih mogu koristiti isključivo profesionalci koji su specijalno obučeni za pravilnu upotrebu (npr. vatrometa). Često se dešava da se zadobiju ozbiljne povrede ukoliko ovim sredstvima rukuju oni koji nisu obučeni za to. 

U skladu sa tim, profesionalne vatromete, koji su u kategoriji F4, mogu legalno da kupe i ispaljuju isključivo za to obučeni stručnjaci, na odobrenoj lokaciji i u odobreno vreme uz rešenje od Ministarstva unutrašnjih poslova. 

Kupovina pirotehnike na ulici nosi velike rizike i ona nije bezbedna za upotrebu jer nije sigurno da je proverena i kontrolisana, a verovatno nije ni pravilno skladištena. Da biste bili sigurni da su petarde i vatrometi koje ste kupili prošli kroz proceduru kontrole, pravilno čuvani, a time i sigurni, uvek ih kupujte isključivo u ovlašćenim radnjama. 

Sa namerom da upozori da pirotehnička sredstva treba kupovati u prodavnicama, a ne na ulici da bi se izbeglo povređivanje usled neispravnosti, u okviru projekta „EU za Srbiju – podrška bezbednijim proizvodima“, čiji je glavni korisnik Ministarstvo privrede, lansirana je kampanja „Pirotehnička sredstva nisu igračke“ namenjena bezbednoj upotrebi i pravilnoj kupovini pirotehničkih sredstava. Kampanja će trajati od sredine decembra do sredine januara, kada je njihova upotreba i najčešća. 

Kroz projekat „EU za Srbiju – podrška bezbednijim proizvodima“ Evropska unija podržava Ministarstvo privrede i druga resorna ministarstva u usklađivanju zakonodavstva Republike Srbije sa zakonodavstvom Evropske unije u području slobodnog kretanja roba. Ta oblast, uz slobodu kretanja ljudi, usluga i kapitala, predstavlja jednu od osnovnih sloboda na kojima se zasniva Evropska unija, jer jedinstveno i zajedničko tržište predstavlja srž evropskih integracija. 

Kampanja o pirotehničkim sredstvima, koju zajednički sprovode Ministarstvo privrede i Ministarstvo unutrašnjih poslova u okviru projekta „EU za Srbiju – podrška bezbednijim proizvodima“, prva je od nekoliko kampanja o bezbednijim proizvodima koje će biti sprovedene tokom trajanja projekta. 

Iako Zakon ne zabranjuje upotrebu pirotehničkih sredstava, Ministarstvo unutrašnjih poslova apeluje na građane da ih ne koriste!

Evropska unija pruža kontinuiranu podršku Srbiji u otklanjanju tehničkih barijera trgovini i slobodnom kretanju roba. Proces usaglašavanja sa propisima i standardima Evropske unije ostvaren je, između ostalog i kroz tehničku podršku institucijama kroz nekoliko projekata čija je vrednost viša od 10 miliona evra. Direkcija za mere i dragocene metale, kao deset drugih laboratorija, korisnici su specijalizovane opreme iz donacije vredne četiri miliona evra.


https://www.youtube.com/watch?v=uwRGON3LpvQ 

Last updated: 18. April 2024. 16:29