Počela kampanja „Pirotehnička sredstva nisu igračke“

Sa namerom da upozori da pirotehnička sredstva moraju da se koriste na ispravan način da bi se izbeglo povređivanje građana usled nepravilnog rukovanja, u okviru projekta „EU za Srbiju – podrška bezbednijim proizvodima“, čiji je glavni korisnik Ministarstvo privrede, lansirana je kampanja „Pirotehnička sredstva nisu igračke“ namenjena njihovoj bezbednoj upotrebi i pravilnoj kupovini. Kampanja će trajati od kraja decembra do sredine januara, kada je njihova upotreba i najčešća. 

Kroz projekat „EU za Srbiju – podrška bezbednijim proizvodima“ Evropska unija podržava Ministarstvo privrede i druga resorna ministarstva u usklađivanju zakonodavstva Republike Srbije sa zakonodavstvom Evropske unije u području slobodnog kretanja roba. Ta oblast, uz slobodu kretanja ljudi, usluga i kapitala, predstavlja jednu od osnovnih sloboda na kojima se zasniva Evropska unija, jer jedinstveno i zajedničko tržište predstavlja srž evropskih integracija. 

Kampanju „Pirotehnička sredstva nisu igračke“ zajednički sprovode Ministarstvo privrede i Ministarstvo unutrašnjih poslova u okviru projekta „EU za Srbiju – podrška bezbednijim proizvodima“. To je prva od nekoliko medijskih promocija koje će biti sprovedene tokom trajanja projekta koji je usmeren ka daljem unapređenju procesa usklađivanja i primene propisa neophodnih za integraciju privrede Republike Srbije u jedinstveno evropsko tržište. 

„Projekat podržava harmonizaciju određenih izabranih oblasti koje još uvek nisu u potpunosti usklađene u okviru Pregovaračkog poglavlja 1 – Kretanje roba (kao što su građevinski proizvodi, eksplozivi namenjeni za civilnu upotrebu i pirotehnička sredstva, lična zaštitna oprema i motorna vozila) i jača kapacitete Instituta za standardizaciju, Akreditacionog tela Srbije, Direkcije za mere i dragocene metale i tela za ocenjivanje usaglašenosti. Projekat pomaže unapređenju efikasnosti organa nadležnih za nadzor proizvoda na tržištu. Njime se jača svest, kako potrošača, tako i privrede, o značaju usklađivanja tehničkih propisa i primene evropskih standarda prilikom stavljanja proizvoda na tržište, što doprinosi bezbednosti potrošača, zaštiti zdravlja i životne sredine, kao i povećanju konkurentnosti proizvoda na domaćem i inostranom tržištu“, kažu iz Ministarstva privrede.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova kažu da je tokom prošle godine usled neoprezne upotrebe pirotehničkih sredstava povređeno 17 građana, od kojih je troje dece i četvoro maloletnika. „Iako Zakon ne zabranjuje upotrebu pirotehničkih sredstava, Ministarstvo unutrašnjih poslova apeluje na građane da ih ne koriste. Vodite računa o sebi i svojim najbližima. Nemojte koristiti petarde!”

Ujednačavanjem nacionalnih propisa za proizvode sa zakonodavstvom Evropske unije obezbeđuje se jednak tretman proizvodima, povećanje konkurentnosti, niže cene i veći izbor za potrošače. Time se osigurava i jednak nivo zaštite javnog zdravlja, potrošača i životne sredine na unutrašnjem evropskom tržištu.

“Bezbednost dece i građana su na prvom mestu. Svi proizvodi plasirani na tržište moraju ispoštovati visoke standarde sa stanovišta njihove bezbednosti za upotrebu, uticaja na zdravlje građana kao i sa stanovišta zaštite životne sredine. Svi akteri, institucije, građani i kompanije imaju važnu ulogu i odgovornost u ovom procesu“, rekao je Šef sektora u Delegaciji Evropske unije u Srbiji, Martin Klauke.

 Evropska unija pruža kontinuiranu podršku Srbiji u otklanjanju tehničkih barijera trgovini i slobodnom kretanju roba. Proces usaglašavanja sa propisima i standardima Evropske unije ostvaren je, između ostalog i kroz tehničku podršku institucijama kroz nekoliko projekata čija je vrednost viša od 10 miliona evra. Direkcija za mere i dragocene metale, kao i deset drugih laboratorija, korisnici su specijalizovane opreme iz donacije vredne četiri miliona evra.



Last updated: 24. April 2024. 15:31