Počinje trinaesto izdanje Beldocs-a

Trinaesto izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs biće održano od 3. do 10. septembra u Beogradu, u Amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije, Letnjoj sceni na Kalemegdanu (iza Galerije Prirodnjačkog muzeja), na terasi Art bioskopa Kolarac, u dvorani Art bioskopa Kolarac, Muzeju savremene umetnosti Beograd, Jugoslovenskoj kinoteci i Bioskopu Balkan. U bogatom programu festivala, koji je četvrti put zaredom dobio podršku Evropske unije kroz program Kreativna Evropa MEDIA, biće prikazano više od 135 dokumentarnih filmova i VR/AR sadržaja. Većina filmova iz zvaničnog programa Beldocsa biće dostupna za gledanje online na platformi Cinesquare, tokom trajanja festivala. Više o programu festivala pročitajte ovde.

Sve projekcije i prateći događaji biće održani u potpunosti u skladu sa merama Vlade Republike Srbije i Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19.

Beldocs učestvuje u nekoliko projekata koje finansira Kreativna Evropa MEDIA – u projektu AVA Doc koji okuplja 27 partnera iz 9 evropskih zemalja sa ciljem da evropske filmove učini dostupnim korisnicima biblioteka u raznim evropskim zemljama. Evropski festivali kratkog i dokumentarnog filma svoj filmski program čine dostupnim za korisnike i korisnice 15 biblioteka širom Evrope. U Srbiji će korisnici Narodne biblioteke Srbije i Biblioteke grada Beograda imati priliku da preko VOD platforme gledaju najatraktivnija ostvarenja savremene svetske dokumentaristike koja su bila prikazana na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Beldoks prethodnih godina; Beldocs Industry 2020 koji će biti održan tokom trinaestog izdanja ovog festivala u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu. Beldocs Industry je pokrenut pre osam godina kao odgovor na tokove i potrebe industrije, fokusirajući se na nerazvijene delove Evrope i predstavlja jedno od glavnih okupljanja filmskih profesionalaca iz cele Evrope.

Republika Srbija je postala članica potprograma MEDIA, Kreativna Evropa u decembru 2015. godine. Potprogram MEDIA u okviru programa Kreativna Evropa podstiče razvoj evropskog audiovizuelnog i multimedijalnog sektora, dajući podršku: razvoju, distribuciji i promociji evropskih igranih, animiranih i dokumentarnih filmova I televizijskih serija, razvoju i promociji novih medijskih sadržaja, stručnom usavršavanju filmskih profesionalaca, razvoju novih tehnologija i platformi za distribuciju audiovizuelnog sadržaja, filmskim festivalima i razvoju i obrazovanju publike. Finansiranje je dostupno u nekoliko kategorija koje obuhvataju: podršku producentima za razvoj inovativnih i konkurentnih projekata iz oblasti filma, TV programa i video igara, podršku distribuciji evropskih audiovizuelnih dela, razvoj publike i profesionalno usavršavanje i umrežavanje. MEDIA desk Srbija je implementaciono telo potprograma MEDIA koje je oformljeno u okviru Filmskog centra Srbije. Kompanije i organizacije iz Srbije su u periodu od 2016. do danas iz MEDIA potprograma povukle preko 3 miliona evra bespovratnih sredstava kroz različite konkurse.

SM Mentions

Kreativna Evropa Media desk Srbija FB MEDIA desk Srbija @MEDIAdeskSrbija Beldocs TW @BelDocsFest FB @beldocsfest IG beldocsfest

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije FB @MinistarstvoKultureIInformisan TW @minkulture

Creative Europe FB @CreativeEuropeEU TW @europe_creative IG creativeeurope 

Last updated: 29. Mart 2024. 13:19