Podrška Mobilnom timu za inkluziju Roma u Subotici

Gradovi i opštine Vojvodine poznati su po tome što u njima žive pripadnici različitih nacionalnih manjina. Jedan takav grad je i Subotica, koja je jedna od 35 lokalnih samouprava u kojima projekat „EU podrška unapređenju uslova života Roma“ sprovodi aktivnosti koje treba da dovedu do unapređenja uslova života Romkinja i Roma.  Pored toga što se za potrebe ovog grada priprema projektno tehnička dokumentacija za komunalnu infrastrukturu i rekonstrukciju društvenog (kulturnog) centra u Čantaviru, projektne aktivnosti tokom oktobra bile su usmerene na podršku članovima Mobilnog tima za inkluziju Roma u definisanju prioriteta i programa rada budućeg kulturnog centra – Doma nacionalnih zajednica i pripremu operativnog plana Mobilnog tima za 2021. godinu.

Čantavir njegovi meštani, koji se pretežno bave poljoprivredom i stočarstvom, zovu i „selo na kraj sveta“ jer je dosta slabo povezan saobraćajnicama sa ostalim naseljenim mestima u gradu. U njemu danas pretežno žive Mađari, a selo ima i dva podstandardna romska naselja.

Cilj radionica održanih u Čantaviru bio je da se pripremi plan rada budućeg kulturnog centra uz uvažavanje potreba i različitosti dve najveće grupe nacionalnih manjina – Mađara i Roma. Plan rada kulturnog centra, koji će podjednako koristi i Romi i Mađari, predvideće programe i aktivnosti koji treba da doprinesu boljoj povezanosti i integraciji obe zajednice. 

Last updated: 26. April 2024. 13:43