Potpredsednik Evropske komisije Skinas posetio centar za azil u Obrenovcu

Kako bi se odgovorilo na izazov migracija, potreban je zajednički rad svih, a Evropska unija je spremna da Srbiji pruži podršku i u narednom periodu, poručio je potpredsednik Evropske komisije Margaritis Skinas nakon posete Centru za azil u Obrenovcu. 

Zajedno sa ambasadorom EU u Srbiji Emanueleom Žiofreom, Skinas je razgovarao sa komesarkom Natašom Stanisavljević i poručio da će Evropska unija nastaviti da pruža podršku Srbiji u upravljanju migracija.

„Niko ne može da odgovori na izazove migracija samostalno. Neophodno je da svi radimo zajedno. Zahvaljujući podršci EU, vidimo da su centri u Srbiji dobro opremljeni i iznenadjen sam onim što sam video ovde u Obrenovcu“, rekao je Skinas.

Skinas je istakao da je Evropska unija deo rešenja i da pomaže 14 migrantskih centara u Srbiji, koji su opremljeni sredstvima dobijenim od Unije.


„Nije slučajno da ovde počinjem posetu, jer se na terenu najbolje vidi problem migracija“, rekao je Skinas novinarima posle obilaska Centra i dodao da je slika koju je video odlična.

Centar za azil u Obrenovcu delom je rekonstruisan sredstvima Evropske unije kroz projekat vredan 3,2 miliona evra u 2019. i 2020. godini.

Renovirana su četiri smeštajna objekta, kuhinja, dve toplotne podstanice, prostorije za video nadzor i infrastruktura.

Skinas u Beograd dolazi u okviru svoje balkanske turneje, a sutra će se sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednicom Vlade Anom Brnabić.


Last updated: 26. April 2024. 13:43