Praktične veštine i znanja iz Brisela

Potraga za novim znanjima i veštinama uz podrazumevano praćenje novih evropskih trendova predstavlja preduslov za uspešnu modernizaciju javne uprave, naročito na lokalnom nivou. Službenici na visokim položajima moraju da budu spremni za uvođenje novih digitalnih tehnologija i postavljanje modernih standarda poslovanja u lokalnim samoupravama.

Emanuele Žiofre, ambasador i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji i Nikola Bartolini, šef odeljenja za saradnju Delegacije EU, su pre putovanja ugostili predstavnike Nacionalne akademije za javnu upravu i grupu državnih službenika na položaju i poželeli im ugodnu studijsku posetu.


Studijska poseta Briselu i institucijama EU je zapravo prikaz funkcionisanja administracije u Briselu u praksi, na samom licu mesta. Teorijski deo obuke „Članstvo u EU“, koji su polaznici morali da savladaju kao uslov za odlazak u studijsku posetu, je na ovaj način dobio smisao i državni službenici na položaju su imali priliku da vide kako je sve ono o čemu su čitali i slušali stvarno organizovano. U toku studijske posete, grupa od 22 državna službenika na položaju, između ostalih susrela se i sa zvaničnicima Evropskog parlamenta, koji su izložili aktuelna pitanja u procesu pridruživanja Srbije, a izvestilac EP za Srbiju je ukratko predstavio prvi nacrt Izveštaja za Srbiju”, objasnila je Sonja Cvetićanin, koordinatorka EU projekta „Jačanje profesionalnih kapaciteta državnih službenika na položaju u Republici Srbiji“, i dodala:

“Najavljeno je učešće Srbije u programu Digitalna Evropa, u okviru kojeg će domaće firme moći da konkurišu za finansiranje digitalnih tehnologija. Ova prva studijska poseta je doprinela da naši visoki službenici bolje razumeju način i procese funkcionisanja institucija EU, i da prenesu svoja iskustva kolegama u svojim ministarstvima i Vladinim agencijama”, naglasila je

Podršku u realizaciji posete pružila je Misija Republike Srbije pri EU, a šefica Misije, ambasadorka Ana Hrustanović, se tokom prvog dana obratila članovima studijske posete i govorila o trenutnom preseku stanja u procesu pridruživanja naše zemlje EU.

Državni službenici na položaju imali su prilike da posete institucije EU i susretnu sa zvaničnicima. U Evropskom parlamentu, obratili su im se, između ostalih, Vladimir Bilčik, izvestilac EP za Srbiju, kao i Dejvid Mekalister, predsednik Spoljnopolitičkog odbora EP, koji su im izložili aktuelna pitanja u procesu pridruživanja Srbije EU i načinu funkcionisanja organa EU.

Poseta je podrazumevala i sastanke sa predstavnicima Generalnih direkcija - DG NEAR i DG CNECT, zatim i obilazak Stalnog predstavništva Republike Slovenije u EU, gde se iz prve ruke saznalo kako je tekao proces pridruživanja Slovenije u EU, kao i kako sada izgleda mehanizam EU iz ugla zemlje članice. Poslednjeg radnog dana, učesnici su posetili i Spoljnopolitičku službu EU (EEAS) i saznali detaljnije o kreiranju i sprovođenju zajedničke spoljne i bezbednosne politike EU.

U kontinuiranom procesu obuke, u toku je priprema za studijsko putovanje druge grupe državnih službenika na položaju, koja će se održati u aprilu ove godine.

Projekat Jačanje profesionalnih kapaciteta državnih službenika na položaju u Republici Srbiji doprinosi jačanju integriteta, menadžerskih i profesionalnih kapaciteta državnih službenika na položaju, kao i unapređenju ukupnih institucionalnih kapaciteta za sprovoenje reforme javne uprave. Kao takav projekat je deo šireg strateškog cilja reforme javne uprave i uspostavljanja profesionalne i odgovorne uprave. Projekat podržava pripremu, testiranje i sprovođenje modernog programa sveobuhvatnog, profesionalnog razvoja državnih službenika na položaju i doprineće jačanju kapaciteta Nacionalne akademije za javnu upravu i njeno promovisanje kao modernog razvojnog trening centra.

Last updated: 15. Maj 2024. 15:30