Prezentacija projekta na Nedelji kvaliteta i sednici Saveta za kvalitet

Članovi tima projekta “EU za Srbiju – podrška bezbednijim proizvodima” učestvovali su na Nedelji kvaliteta koja je održana 10. i 11. marta u Privrednoj komori Srbije. Nedelja kvaliteta je manifestacija duga 31 godinu sa ciljem da predstavi aktuelne teme, prikaže primere dobre prakse i podstakne privrednike da učestvuju za Oskar kvaliteta. Događaj organizuje Fondacija za kulturu kvaliteta i izvrsnost pod pokroviteljstvom Ministarstva privrede Republike Srbije.

Projekat je takođe predstavljen tokom prve sednice Saveta za kvalitet koja je održana 15. marta. Savet za kvalitet osnovala je Vlada Republike Srbije sa ciljem praćenja i analize realizacije aktivnosti u oblasti infrastrukture kvaliteta, kao i davanja mišljenja i preporuka koja su značajna za unapređenje infrastrukture kvaliteta. 

Stručnjaci sa projekta “EU za Srbiju – podrška bezbednijim proizvodima” predstavili su glavna dostignuća projekta. ”Pokušali smo se da objasnimo organizaciju sistema infrastrukture kvaliteta i pristup tržišnom nadzoru. Prezentacija je obuhvatala dostignuća u oblasti harmonizacije zakona, jačanja institucija kvaliteta i kapaciteta i specifične obuke, kao i podrške organima za nadzor na tržištu Srbije”, rekao je vođa projekta Klejs Skjernov.

Njegov kolega i ključni stručnjak za tržišni nadzor Borut Matković, informisao je prisutne o aktivnostima koje se odnose na komunikacije i vidljivost projekta, o kampanjama koje projekat planira da sprovede da bi se podigla svest o važnosti bezbednosti specifičnih proizvoda.

Evropska unija pruža kontinuiranu podršku Srbiji u otklanjanju tehničkih barijera trgovini i islobodnom kretanju roba. Proces usaglašavanja sa propisima i standardima Evropske unije ostvaren je, između ostalog i kroz tehničku podršku institucijama kroz nekoliko projekata čija je vrednost viša od 10 miliona evra. Direkcija za mere i dragocene metale, kao i deset drugih laboratorija, korisnici su specijalizovane opreme iz donacije vredne četiri miliona evra. 

Last updated: 22. April 2024. 10:42