Priprema urbanističko-tehničke dokumentacije

Imajući u vidu da je projekat koncipiran tako da pored izrade urbanističke i tehničke dokumentacije projektni tim uporedo radi i na razvoju kapaciteta zaposlenih u lokalnim samouprava u ovim oblastima, ova dva procesa se tokom sprovođenja projekta odvijaju paralelno.

Da bi se urbanistička dokumentacija pripremila, prva faza u tom procesu je izbor odgovarajućeg planskog dokumenta, što se radi u bliskoj saradnji sa predstavnicima lokalnih vlasti. Podrška koju lokalne vlasti dobijaju podrazumeva pružanje saveta stručnjaka o vrsti i sadržaju planskih i urbanističkih dokumenata kao i neophodnim procedurama za njihovo pokretanje, pripremu i usvajanje.

U radu sa lokalnim samoupravama, posebna pažnja posvećuje se učešću građana u procesu pripreme urbanističke dokumentacije i planova preseljenja, što se ostvaruje kroz organizaciju javnih rasprava i različite vidove upitnika. Uporedo sa ovim, projekat doprinosi unapređenju znanja i razvoju kapaciteta zaposlenih u odeljenjima urbanizma, investicija ili ekonomskog razvoja.

Identifikovali smo 30 dokumenata koje treba pripremiti

U saradnji sa predstavnicima 35 lokalnih samouprava koje dobijaju podršku projekta, do sada je identifikovano 30 urbanističkih ili urbanističko-tehničkih dokumenata koje treba pripremiti, mada će puni razvoj dokumentacije zavisiti od dostupnosti ulaznih podataka, katastarsko – topografskih podloga, geotehničkih elaborata i odgovarajućih odluka koje donosi lokalna samouprava.

Određeni broj lokalnih samouprava već je doneo ili je u procesu donošenja odluka o pristupanju izradi planova generalne i detaljne regulacije (Aranđelovac, Kikinda, Leskovac, Požarevac), što omogućava da se projektni tim angažuje na pripremi urbanističke i tehničke dokumentacije.

Gde i šta trenutno radimo?

Eksperti angažovani na projektu rade na pripremi šest urbanističkih projekata (za Kostolac, Negotin, Smederevsku Palanku, Vršac, Loznicu) i pet planova preparcelacije (dva za Kostolac i po jedan plan za Smederevsku Palanku, Novi Sad i Kikindu).

Pored urbanističke dokumentacije, tim stručnjaka angažovanih na projektu, na osnovu identifikovanih potreba gradova i opština koji su obuhvaćeni projektnom podrškom, priprema predloge projekata i tehničku dokumentaciju u oblasti stanovanja i komunalne infrastrukture. U prethodnom periodu, analizirani su uslovi i započet rad na pripremi idejnih rešenja za potrebe socijalnog stanovanja u Novom Sadu, Vršcu, Boljevcu, Negotinu, Odžacima, Loznici i Smederevskoj Palanci odnosno pripremi projekata za izvođenje u Svilajncu i Kraljevu. U okviru projekata za unapređenja komunalne infrastrukture, tim eksperata radi na pripremi tehničke dokumentacije za ulice, vodovod, kanalizaciju i javno osvetljenje, a neki od primera su vakuumska kanalizacija u Apatinu, putevi u Kostolcu, vodovodna i kanalizaciona mreža u Vršcu.

Kako naš rad izgleda u brojevima?

Projektni tim je identifikovao potrebe lokalnih samouprava i u narednom periodu će, u zavisnosti od dokumentacije koju treba da dostave lokalne vlasti, nastojati da razvije tehničku dokumentaciju za:

  • Prostore za socijalno stanovanje za oko 600 porodica - razvoj tehničke dokumentacije je prvi korak u trajnom rešavanju stamenih problema za preko 2 000 Roma i Romkinja koji žive u podstandardnim romskim naseljima
  • Tri društvena centra i dva sportska/dečja igrališta
  • Obdanište
  • 33 km kombinovane infrastukture
  • 23 km kanalizacije
  • 5 km ulica 

Procenjena vrednost identifikovanih stambenih i infrastrukturnih projekata je preko 50 miliona evra.

Last updated: 26. April 2024. 13:43