Pripremljen urbanistički projekat za Loznicu

Odeljenje za planiranje i izgradnju Gradske uprave grada Loznice potvrdilo je 2020. godine urbanistički projekat sa idejnim rešenjem stambenog objekta, koji je u okviru projekta „EU podrška unapređenju uslova života Roma“, pripremljen za Železničku ulicu. Reč je o urbanističkom projektu višeporodičnog socijalnog stanovanja, čime se stvara osnov za izgradnju objekta namenjenog rešavanju stambenih potreba 14 romskih porodica. Projekat se u prethodnom periodu nalazio na javnom izlaganju što potvrđuje opredeljenost grada da širu zajednicu uključi u procese odlučivanja i unapređenja planova.

Bez obzira što Loznica u apsolutnim ciframa ima relativno mali broj stanovnika romske populacije (ispod jednog procenta od ukupnog broja stanovnika), grad ulaže značajne napore u cilju unapređenja života Romkinja i Roma. Pored toga što su u prethodnom periodu rekonstruisani ili asfaltirani putevi u podstandardnim romskim naseljima, pripremljeni planovi detaljne regulacije za dva (od ukupno pet) podstandardna romska naselja, grad nastavlja da preduzima i brojne inicijative vezane za unapređenje uslova za školovanje, zdravstvenu i socijalnu zaštitu, pomoć pri zapošljavanju.

Pripremom urbanističkih dokumenata za uređenje prostora i delova grada koji nemaju adekvatne uslove za stanovanje, Loznica rešava deo svojih potreba za preseljenjem i smeštajem romskih porodica. Iako urbanističkim projektom za Železničku ulicu nije predviđeno, ovakvi projekti uobičajeno sa sobom povlače i dodatno uređenje zelenih površina  ili izgradnju igrališta, čime se uređuje jedan širi urbani prostor oko stambenih jedinica za koje se urbanistički projekat priprema.

Projektni tim nastavlja sa pripremom projekta preparcelacije, na osnovu čega će biti formirane građevinske parcele. Po izdavanju lokacijskih uslova od strane gradske uprave, biće pripremljena tehnička dokumentacija (projekat za građevinsku dozvolu i projekat za izvođenje) za planiran objekat socijalnog stanovanja i prateću komunalnu infrastrukturu, a celokupnu tehničku dokumentaciju priprema tim urbanista, arhitekata i inženjera različitih profila koji su angažovani na projektu. 

Last updated: 22. April 2024. 10:42