Projekat Puls Evrope predstavljen mladim novinarima na radionici u Šapcu

Učesnici projekta “Young Media – mediji za mlade i sa mladima”, okupljeni na seminaru u Šapcu, bili su među prvim novinarima kojima je predstavljen novi EU projekat podrške medijima "Puls Evrope – medijske posete EU".

Mladi novinari koji učestvuju na jednonedeljnom seminaru (Young media lab) imali su prilike da u sredu, 26. februara 2020. čuju koje su sve aktivnosti planirane u okviru projekta “Puls Evrope”. Direktor projekta Frank Bauman i vođa projekta Marina Rakić predstavili su plan medijskih putovanja, kao  i debata o evropskim temama koji će biti organizovani u naredne dve i po godine, koliko će projekat trajati.

Medijska putovanja u zemlje članice EU otvorena su za sve medije u Srbiji koji poštuju Novinarski kodeks i profesionalne i etičke standarde u svom radu, rekla je vođa projekta Marina Rakić. Ona je pozvala mlade novinare da prate poziv za učešće koji će stalno biti otvoren i da se prijave tako što će poslati svoje predloge tema reportaža koje bi radili iz zemalja EU.

Projekat “Puls Evrope” počeo je 3 februara 2020. i trajaće do avgusta 2022. godine. Projekat finansira Evropska unija, a sprovodi Gete institut u saradnji sa Nezavisnim udruženjem novinara Srbije i Centrom za kulturnu dekontaminaciju.


Najmanje 20 poseta medija iz Srbije evropskim zemljama biće organizovano tokom projekta. Medijske posete traju 3-4 dana tokom kojih novinari realizuju svoje reportaže/priloge. Učesnici medijskih putovanja – novinari elektronskih, štampanih i onlajn medija dobiće punu organizacionu i logističku podršku projekta tokom medijskih poseta. Osim tih aktivnosti, planirano je organizovanje i nekoliko poseta novinara iz evropskih zemalja Srbiji, kao i debata o evropskim temama širom Srbije.

Projekat “Mladi mediji – mediji za mlade i sa mladima” sprovode Asocijacija medija, Lokal pres, Savet za štampu, Dojče vele akademija i Krovna organizacija mladih Srbije. Osim novinara iz Srbije, u projektu učestvuju mladi novinari i iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Last updated: 19. April 2024. 13:26