Rad na pripremi Lokalnog akcionog plana za inkluziju Roma

Opština Bačka Palanka nastavlja sa aktivnostima koje se odnose na unapređenje položaja Romkinja i Roma. Upravo iz toga razloga je, u okviru projekta „EU podrška unapređenju uslova života Roma“, održan operativni sastanak Mobilnog tima za inkluziju Roma, koji priprema novi Lokalni akcioni plan (LAP) za inkluziju Roma za period 2021-2024. Mobilni tim je, radeći direktno sa romskom zajednicom, do sada prikupio različite podatke koji se odnose na potrebe romske populacije u Bačkoj Palanci, a jedino na osnovu ovako prikupljenih podataka mogu nastati planovi koji nude adekvatna i izvodiva rešenja, prilagođena potrebama same romske zajednice. 

Novim lokalnim akcionim planom biće obuhvaćeni različiti izazovi sa kojima se suočavaju pripadnici romske zajednice, i sadržaće skup mera i aktivnosti koji treba da dovedu do unapređenja ostvarivanja prava i povećanja socijalne uključenosti Romkinja i Roma. Definisanjem mera LAP-a, lokalna samouprava će nastojati da unapredi položaj Romkinja i Roma u oblasti stanovanja, zdravstva, obrazovanja i zapošljavanja.

Rad na pripremi ovog strateškog dokumenta biće intenzivno nastavljen u narednom periodu, a njegova finalizacija očekuje se krajem februara 2021.

Realizacijom Lokalnog akcionog plana za unapređenje položaja Romkinja i Roma, kroz primenu realnih, održivih i sistematskih mera, lokalne samouprave postižu značajne rezultate u stvaranju ambijenta za poboljšanje uslova života romske zajednice. Sprovođenjem aktivnosti iz LAP-a stvara se i dodatna vrednost – ostvaruje se bliža saradnja između institucija na lokalu, ali se ispunjavaju i formalni uslovi usled kojih se, posedovanjem ovakvog strateškog dokumenta, otvaraju vrata evropskih fondova za socijalnu zaštitu, odnosno stvara se mogućnost učešća u programima i projektima koji su namenjeni najugroženijim kategorijama stanovništva.

Mobilni tim za inkluziju Roma, koji je odigrao ključnu ulogu u pripremi LAP-a, kao operativno savetodavno telo  formiran je tokom 2018. godine. U njegov sastav ulaze predstavnici uprave, opštinskog veća, centra za socijalni rad, obrazovnih institucija, zdravstvenog centra, filijale NSZ i predstavnici civilnog sektora. Osnovna funkcija Mobilnog tima je prepoznavanje i sagledavanje realnih potreba romske populacije na terenu, kao i utvrđivanje podrške koja je potrebna kako bi se poboljšao njihov sveukupni položaj.

Pored podrške projekta koja je Mobilnom timu za inkluziju Roma bila na raspolaganju u procesu prikupljanja podataka, za članove Mobilnog tima organizovan je niz obuka, čime su značajno podignuti njihovi kapaciteti. 

Last updated: 26. April 2024. 13:43