Renoviran Centar za azil u Vranju

Centar za azil u Vranju renoviran je sredistvima Evropske unije, uz kofinansiranje Komesarijata za izbeglice i migracije.

Unapređeni su kapaciteti za smeštaj 150 korisnika u 63 sobe.

Pored ostalog, zamenjena je stolarija, vodovodne i kanalizacione cevi, električne instalacije u hodnicima i u trpazariji.

U Centru za azil borave izbegličke porodice iz Ukrajine, na današnji dan 73.

EU je najveći donator u oblasti upravljanja migracijama u Srbiji. Konkretno, od početak povećanih migracija u Srbiji 2015. godine, EU je pojačala svoju podršku i zemlji stavila na raspolaganje više od 130 miliona evra.

Upravljanje migracijama je centralna oblast u kojoj EU pruža značajnu podršku Srbiji. EU resursima i sredstvima doprinosi unapređenje oblasti oblasti upravljanja migracijama u Srbiji, a sa ciljem dugotrajnog efekta u pogledu procesa pristupanja EU. Poseban akcenat stavljen je na jačanje sistema upravljanja azilom i migracijama, kao i unapređenje upravljanja granicama.


Podrška počinje obezbeđivanjem pristupa uslugama prijema i zaštite za migrante, uz veliko poštovanje ranjivih grupa kao što su deca bez pratnje i razdvojena deca. Cilj je da se obezbede neophodni uslovi za efikasnu negu u prihvatnim centrima i centrima za azil, i to obezbeđivanjem prehrambenih i neprehrambenih artikala kao što su odeća i higijenski pribor. 

U prihvatnim centrima i centrima za azil obezbeđen je i pristup zdravstvenom i obrazovnom sistemu. Na primer, migranti prolaze zdravstveni pregled od strane medicinskog tima na ulasku u prihvatne centre i centre za azil, a po potrebi se dalje upućuju u zdravstvene ustanove.

Last updated: 26. April 2024. 13:43