Škole u Šidu neguju različitost i toleranciju

Učenici osnovnih škola „Sremski front“ i „Branko Radičević“ i Gimnazije „Sava Šumanović“ iz Šida obeležili su Međunarodni dan tolerancije 16. novembar.

Učenici su najpre u školama, a zatim u centru grada delili flajere o toleranciji, razgovarali sa građanima Šida na temu uvažavanja i prihvatanja, interkulturalnosti i otorenosti za svakog čoveka. U svim aktivnostima su učestovali i učenici migranti.


Gimnazija „Sava Šumanović“ organizovala je i literarni i likovni konkurs na temu Oaza znanja i prijateljstva u koji je uključila i osnovne škole „Branko Radičević“ i „Sremski front“. Održana je svečanost povodom dodele nagrada, a došao je veliki broj građana i roditelja, kao i učenika iz sve tri škole.

I učenici migranti su učestvovali u programu, a neki od njih su i nagrađeni u kategorijama literanih i likovnih radova.

Kada je reč o obrazovanju, EU od 2015. godine kontinuirano podržava srpske institucije kako bi omogućile nesmetan pristup obrazovanju deci migrantima kroz podršku formalnom i neformalnom obrazovanju. Deca i lokalne škole su imale koristi od pomoći kroz koju se stvara adekvatno okruženje za učenje i uključivanje dece migranata u lokalni kontekst. 


Evropska unija (EU) je najveći donator Republike Srbije u upravljanju migracijama. Od sredine 2015. godine, kada je počeo povećan priliv migranata na teritoriju Republike Srbije, EU je donirala više od 130 miliona evra i tako je obezbedila humanitarnu pomoć i zaštitu migranata, a posebno dece, adekvatne uslove smeštaja i života u prihvatnim i centrima za azil, uključujući hranu, zdravstvenu negu i obrazovanje, pomoć lokalnim zajednicama gde su smešteni migranti kako bi se ojačala socijalna kohezija, pomoć Republici Srbiji pri upravljanju granicama i borbi protiv trgovine ljudima, kao i pomoć za izgradnju kapaciteta institucija Republike Srbije koje su uključene u upravljanje migracijama.

Last updated: 28. Mart 2024. 16:30