ŠTA TREBA DA ZNATE O DRŽAVNOJ MATURI – VEBINARI ZA NASTAVNIKE, UČENIKE I RODITELJE


Februar 2022. godine biće mesec intenzivnih priprema za sprovođenje drugog pilotiranja državne mature, ali i mesec vebinara koje će Projekat državne mature organizovati za nastavnike, učenike i roditelje, kako bi se što bolje upoznali sa procesom uvođenja državne mature.

U okviru Projekta državne mature planiran je intenzivan raspored održavanja vebinara, kako bi što veći broj zainteresovanih učesnika u procesu mogao da dobije neophodne informacije.

Serijal je otvoren 2. februara vebinarom Sve o državnoj maturi koji je bio namenjen nastavnicima srednjih škola. Učesnici su bili Miloš Blagojević, pomoćnik ministra za srednje obrazovanje i obrazovanje odraslih i Gregor Mohorčič, vođa tima projekta Državne mature.

Šta do sada znamo o državnoj maturi i šta je važno da nastavnici znaju o državnoj maturi? – pitanja su na koja je pokušao da odgovori vebinar koji je uživo, na Zum platformi i Fejsbuk stranici Državne mature, pratilo oko 2000 nastavnika.  

Šta državnu maturu čini državnim ispitom, koja je razlika između opšte, stručne i umetničke mature, koji će se predmeti polagati u okviru obaveznog dela mature, zašto postoji izborni deo ispita i koji se predmeti mogu birati, zašto se uvodi državna matura i kako izgleda vremenska linija ovog procesa, čemu služe pilotiranja, zašto će u pilotiranju 2022. godine učestvovati učenici završnih razreda koji će završiti srednju školu pre uvođenja mature i kako ih motivisati da ovim ispitima pristupe ozbiljno, iako rezultati neće uticati na njihove ocene – strpljivo su i do detalja nastavnicima objašnjavali učesnici, odgovarajući i na dodatna pitanja koja su postavljali pratioci vebinara. U skladu sa nastojanjima Projekta državne mature i Ministarstva prosvete da se poverenje u državnu maturu gradi kroz otvorenu i transparentnu komunikaciju, nastavnici su upoznati i sa izazovima i pitanjima koja su još uvek otvorena, poput ujednačavanja kvaliteta testova, obezbeđivanja regularnosti ispita ili definisanja kriterijuma za upis na visokoškolske ustanove, i aktivnostima koje se sprovode kako bi i odgovori na ova pitanja bili što pre definisani. 

Do kraja februara biće organizovani i jedan vebinar namenjen roditeljima i još dva vebinara za nastavnike – jedan na kome će se razmatrati pitanja vezana za opštu maturu i drugi namenjen nastavnicima srednjih stručnih škola.

Slajdovi korišćeni tokom vebinara dostupni su na sajtu Državne mature, a snimak vebinara zainteresovani mogu pogledati na Fejsbuk stranici Državne mature

Last updated: 19. April 2024. 13:26