Treninzi za unapređenje mehanizma besplatne pomoći održani u Vranju - kampanja „Imaš pravo!“

Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći usvojen je 2019. godine sa ciljem da se svakom licu, a posebno najugroženijim građanima, omogući pristup pravdi i pravnoj zaštiti. Iako je sistem besplatne pravne pomoći uspostavljen krajem 2019. godine, i dalje je slaba informisanost građana o postojanju prava na besplatnu pravnu pomoć, uz brojne slabosti u primeni zakona.

U Vranju su održane dve obuke za ovlašćene službenike jedinica lokalne samouprave u cilju unapređenja sistema besplatne pravne pomoći kako bi se građanima olakšalo ostvarivanje prava, posebno značajne za podizanje kapaciteta novoformiranih odeljenja ovlašćena za rešavanje po zahtevu za dodelu besplatne pravne pomoći.

U cilju podizanja svesti o mehanizmu besplatne pravne pomoći, kampanja „Imaš pravo!“ predstavljena je jedinicama lokalne samouprave iz jugoistočne Srbije. U okviru projektnih aktivnosti „Podrška jačanju vladavine prava u Srbiji“, zajednički finansiranih od strane EU i nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), a koje sprovodi GIZ, kampanja je zajednički kreirana i implementirana u partnerstvu sa Ministarstvom pravde i Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije.

 

Last updated: 15. Maj 2024. 15:30