U Beogradu održan regionalni sastanak pravnih praktičara koji postupaju u predmetima ratnih zločina

Misija OEBS-a u Srbiji bila je domaćin sastanka pravnih praktičara iz regiona o saradnji u postupcima za ratne zločine. Učešće su uzele sudije, tužioci i advokati iz Bosne i Hercegovine (BiH), Hrvatske, Crne Gore i Srbije.

Regionalni skup je sazvala i organizovala Misija OEBS-a u Srbiji, u okviru multipartnerskog projekta “Podrška jačanju vladavine prava u Republici Srbiji”, finansiranog od strane EU, Nemačkog saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) i Austrijske razvojne saradnje (ADC), a za čiju implementaciju su zaduženi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, ADA, CPMA i Misija OEBS-a u Srbiji.

Sastanak je organizovan u Beogradu 24. novembra 2022. godine. Učestvovalo je 40 učesnika, uključujući predstavnike Suda Bosne i Hercegovine, Tužilaštva Bosne i Hercegovine, Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske, BiH, Okružnog suda u Banjaluci, Okružnog tužilaštva u Banjaluci, Osnovnog suda Brčko Distrikta, Tužilaštva Brčko Distrikta, BiH, Županijskih državnih odvjetništava u Zagrebu i Osijeku, Vrhovnog kasacionog suda Republike Srbije, Apelacionog i Višeg suda u Beogradu, Tužilaštva za ratne zločine, advokate iz čitavog regiona, kao i predstavnike Delegacije Evropske unije u Srbiji i Misije OEBS-a u Bosni i Hercegovini.

Na sastanku se razgovaralo o politici kažnjavanja u postupcima za ratne zločine.

Predsednik Višeg suda u Beogradu i sudija Vrhovnog kasacionog suda, Aleksandar Stepanović, Tužilac za ratne zločine Republike Srbije, Snežana Stanojković, potpredsednik Advokatske komore Srbije i advokat, Veljko Delibašić, šef Misije OEBS-a u Srbiji, ambasador Jan Bratu i zamenica ambasadora Delegacije EU u Srbiji, gospođa Plamena Halačeva, poželeli su dobrodošlicu učesnicima tokom uvodnih reči.Kontinuirana regionalna pravosudna saradnja ostaje ključna za uspešno procesuiranje ratnih zločina, pomirenje i regionalnu stabilnost. Misija OEBS-a u Srbiji ostaje posvećena pružanju pomoći u borbi protiv nekažnjivosti kroz procesuiranje osumnjičenih za ratne zločine, podizanje svesti o tranzicionoj pravdi i pomirenje.

Naredni regionalni skup pravnih praktičara održaće se 2023. godine.

Last updated: 22. April 2024. 10:42