U Kraljevu uručeni ključevi 10 novosagrađenih stanova izbegličkim porodicama iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske

U Kraljevu su uručeni ključevi od deset novosagrađenih stanova namenjenih za izbeglice iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske. Stanovi su izgrađeni u okviru Regionalnog stambenog programa, potprojekat 9.

Ukupna bruto površina zgrade je 734 m2, a vrednost radova iznosila je 300.937,00 evra.  Gradnja je trajala oko godinu dana, a upotrebna dozvola izdata je 29. avgusta 2022. godine.

Događaju su prisustvovali  Svetlana Velimirović, zamenik komesara za izbeglice i migracije Republike Srbije,  Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva, Nj.E. Ambasador Švajcarske u Srbiji Urs Šmit, Mirjana Maksimović, predstavnica Delegacije Evropske unije u Srbiji, Jovan Lazarov, šef kabineta direktora Jedinice za upravljanje projektima u javnom sektoru d.o.o. Beograd, i drugi.

„Ovo je veoma važan dan za ove divne porodice koje su konačno dočekale svoj novi dom. Želim vam da u novim stanovima budete ispunjeni srećom i ljubavlju, i da sa svojim porodicama proživaljavate samo lepe trenutke i stvarate nove uspomene. U okviru Regionalnog stambenog programa, korisnicima je do sada dodeljeno ukupno 6.730 stambenih rešenja. Komesarijat  za izbeglice i migracije u Kraljevu do sada budžetskim i donatorskim sredstvima  ukupno trajno zbrinuo  178 izbegličkih porodica, rekla je zamenica komesara Svetlana Velimirović.

Regionalni stambeni program zajednički je višegodišnji program Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice u regionu. Sprovodi se uz podršku OEBS-a, UNHCR-a i Banke za razvoj Saveta Evrope, a finansiran je sredstvima Evropske unije, koja je i najveći donator, Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Norveške, Švajcarske, Italije, Danske, Turske, Luksemburga, Španije, Kipra, Češke, Mađarske, Rumunije i Slovačke.

Podrška EU miru, pomirenju i dobrosusedskim odnosima u Srbiji dostigla je više od 300 miliona evra. Pomoć je usmerena na jačanje regionalne saradnje i stabilnosti, kao i rešavanje bilateralnih pitanja i nasleđa iz prošlosti. EU je osigurala 74 miliona evra za podršku stanovanju i zapošljavanju najugroženijih izbegličkih porodica i interno raseljenih osoba. Cilj regionalnog programa koji se sprovodi u ovom sektoru jeste poboljšanje kvaliteta života 74.000 ljudi, odnosno oko 27.000 porodica sa područja bivše Jugoslavije. Ukupni budžet procenjuje se na približno 584 miliona evra za petogodišnje razdoblje.

Last updated: 28. Mart 2024. 16:30