U Vranju nastavu pohađaju i deca migranti i izbeglice

Evropska unija podržava uključivanje migranata i izbeglica u školski sistem Republike Srbije dok borave na njenoj teritoriji.

U Vranju, gradu koji je već poznat po otvorenosti i toleranciji, obeležena je Dečja nedelja i dan Osnovne škole „Svetozar Marković“ koju pohađaju i deca migranti.


U OŠ „Radoje Domanović“ održan je ogledni čas prirode i društva kojem su prisustvovali i roditelji dvoje učenika izbeglica iz Ukrajine. Bila je to prilika da se i oni i njihovi roditelji aktivnije uključe u nastavni proces i da se bliže upoznaju sa kvalitetom obrazovanja u Srbiji.

I u Tehničkoj školi u Vranju organizovana je vannastavna aktivnost za učenike prve godine smera mehaničar motornih vozila. Ovaj smer pohađa i učenik migrant iz Rusije.

Kada je reč o obrazovanju, EU od 2015. godine kontinuirano podržava srpske institucije kako bi omogućile nesmetan pristup obrazovanju deci migrantima kroz podršku formalnom i neformalnom obrazovanju. Deca i lokalne škole su imale koristi od pomoći kroz koju se stvara adekvatno okruženje za učenje i uključivanje dece migranata u lokalni kontekst. 


Evropska unija (EU) je najveći donator Republike Srbije u upravljanju migracijama. Od sredine 2015. godine, kada je počeo povećan priliv migranata na teritoriju Republike Srbije, EU je donirala više od 130 miliona evra i tako je obezbedila humanitarnu pomoć i zaštitu migranata, a posebno dece, adekvatne uslove smeštaja i života u prihvatnim i centrima za azil, uključujući hranu, zdravstvenu negu i obrazovanje, pomoć lokalnim zajednicama gde su smešteni migranti kako bi se ojačala socijalna kohezija, pomoć Republici Srbiji pri upravljanju granicama i borbi protiv trgovine ljudima, kao i pomoć za izgradnju kapaciteta institucija Republike Srbije koje su uključene u upravljanje migracijama.

Last updated: 28. Mart 2024. 16:30