Unapređenje upravljanja ljudskim resursima i finansijama

Jačanje kapaciteta institucija poput Državnog veća tužilaca i Republičkog javnog tužilaštva doprinosi unapređenju pravosudnog sistema i vladavine prava. Jedan od načina na koji se može unaprediti kapacitet i produktivnost ovih institucija je korišćenje savremenih tehnologija, odnosno  primena informacionih softvera. Prednosti jednog ovakvog sistema ogledaju se u efikasnosti preuzimanja i obrade podataka, smanjivanju grešaka, boljoj analitičnosti, uporedivosti različitih podataka i  podršci u procesu donošenja odluka.

Upravo iz tih razloga, projekat „EU za Srbiju – podrška tužilačkom sistemu“ koji finansira Evropska unija, radi na razvoju informacionog sistema za upravljanje finansijama i ljudskim resursima, koji se priprema za potrebe Državnog veća tužilaca  i Ministarstva pravde. Cilj ovog softvera je automatizacija i racionalizacija internih poslovnih procesa, što u konačnom treba da dovede do unapređenja upravljanja finansijama i ljudskim resursima u tužilačkom sistemu.

Da bi softver što bolje odgovorio potrebama korisnika, tokom marta 2022. godine održan je niz radionica sa predstavnicima Državnog veća tužilaca, Republičkog javnog tužilaštva, Tužilaštva za organizovani kriminal, Tužilaštva za ratne zločine, Apelacionog, Višeg i sva tri Osnovna javna tužilaštva iz Beograda, kao i Ministarstva pravde, a rad na unapređenju softvera nastavlja se danas, kroz još jednu seriju od ukupno 13 radionica, koje će se održavati u narednom periodu, zaključno sa septembrom. Pored unapređenja funkcionalnosti novog informacionog sistema, cilj ovih dodatnih radionica je pružanje neophodnih znanja i veština zaposlenih u javnim tužilaštvima i Državnom veću tužilaca za korišćenje softverskog rešenja. 

Last updated: 29. Mart 2024. 13:19