Unapređenjem Registra rizika od katastrofa do boljeg zdravlja i bezbednijeg ulaganja

Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), u saradnji sa Sektorom za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), Republičkim geodetskim zavodom i Ministarstvom zdravlja, uspešno nastavlja proces nadogradnje Registra rizika od katastrofa informacijama od značaja za bolje razumevanje rizika po javno zdravlje građana. Ova nadogradnja podrazumeva unapređenje informacione infrastrukture i digitalizaciju podataka od značaja za sistem javnog zdravlja, kao i osposobljenosti državnih institucija koje su istovremeno i vlasnici i krajnji korisnici tih podatka da ih pripreme, unesu, a kasnije i raspolažu njima na adekvatan način.

U periodu od jula do septembra ove godine, UNDP je pružio tehničku podršku državnim organima da prikupe ove podatke, uz primenu načela interoperabilnosti i automatizaciju procesa ažuriranja Registra rizika.

Kako bi svi podaci u odgovarajućem formatu bili spremni do kraja 2023. godine, u Sopotu je 9. i 10. oktobra održana druga po redu radionica za unapređenje Registra rizika od katastrofa uključivanjem rizika po javno zdravlje građana. Na radionici su učestvovali predstavnici Sektora za vanredne situacije, Ministarstva zdravlja, Republičkog geodetskog zavoda, Geološkog zavoda Srbije, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, JVP Srbijavode, JVP Vode Vojvodine, Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“, Elektromreže Srbije i Elektrodistribucije Srbije, Ministarstva zaštite životne sredine, Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, kao i Ministarstva rudarstva i energetike. Oni su tokom ova dva dana radili u operativnim timovima kako bi preciznije definisali setove podataka u oblastima koje se tiču epidemija i pandemija, nedostatka vode za piće, tehničko-tehnoloških opasnosti i kritične infrastrukture, klizišta, poplava, bolesti životinja i bilja, procenili kapacitete institucija za skladištenje podataka i precizirali metode i tehnike za razmenu podataka.

Takođe, učesnici su naglasili da je Registar rizika od katastrofa značajan i za druge institucije, poput fakulteta, ali i predstavnike privatnog sektora, kao što su banke i osiguravajuće kuće kojima će biti dostupni podaci za bolje i sigurnije planiranje investicija.

Detaljnije o unapređenju Registru rizika od katastrofa možete pročitati OVDE. 

Unapređenje Registra rizika od katastrofa odvija se u okviru inicijative „EU za zdravstveni sistem Srbije“, koju zajednički sprovode UNDP i Svetska zdravstvena organizacija, uz finansijsku podršku Evropske unije. 


Last updated: 26. April 2024. 13:43