Zeleni dan Užice

Užice- Tokom poslednjih deset godina Užice je uložilo mnogo truda i rada u rešavanju problema Zaštite životne sredine, tako da je logično bilo da se ovde nastavi kampanja „Pogledaj oko sebe“ rekao je šef delegacije Evropske Unije u Srbiji Sem Fabrici na EU Zelenom danu održanom u ovom gradu.

On je zajedno sa ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović, državnim sekretarom u Ministarstvu zaštite životne sredine Draganom Jeremićem i gradonačelnikom Užica Tihomirom Petkovićem obišao prvu veliku regionalnu deponiju čvrstog otpada „Duboko“ , koja je počela sa radom  još 2011. godine.

"Izgradnjom ove deponije stvoreni su uslovi za pouzdano i sigurno uklanjanje komunalnog otpada, unapređeno je upravljanje čvrstim otpadom, čime je značajno poboljšana životna sredina" istakao je Fabrici.

Fabrici je naglasio da je očuvanje okoline veoma bitno pitanje te stoga zaštita životne sredine mora da se sprovodi na nivou cele države, a ne samo iz Beograda.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović rekla je da je jako važno da se ojača lokalna i komunalna infrastruktura, da se promene rđave navike kod svakog ponaosob kako bi se unapredio kvalitet života svakog građanina Srbije.

"Zdrava pijaća voda i čist vazduh su elementarni nivo ljudskog dostojanstva i ni jedan građanin ni u jednom delu Srbije ne sme biti uskraćen za ova prava",  istakla je Joksimović.

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković rekao je da kada je reč o zaštiti životne sredine osnovni problemi ovog grada su još uvek nedovoljan kvalitiet vazduha i problem prečišćavanja otpadnih voda, pa je ovom prilikom zamolio sve prisutne da mu pomognu da u narednih nekoliko godina reše ove probleme kao i da nastave sa pružanjem podrške koju su do sada dobijali.

Nakon obilaska deponije, predstavnici Delegacije EU u Srbiji i Vlade Republike Srbije obišli su i Ženski centar Užice, koji se bavi reciklažom tekstila i posluje kao socijalno preduzeće. Taj centar predstavlja inovativni model obrade otpadnog tekstila i kreiran je po principima cirkularne ekonomije, ali i uz socijalnu komponentu, zapošljavanjem žena iz osetljivih kategorija.

Kampanja „Pogledaj oko sebe“ počela je 12. juna i trajaće do sredine jula, a cilj iste je da se podigne svest o važnosti zaštite životne sredine kao jednog od prioriteta za ulazak Srbije u EU. 

Neolife

Na samom izmaku Zelenog dana u Užicu u Narodnom muzeju predstavljeni su dosadašnji rezultati i predstojeće aktivnosti na realizaciji projekta Neolife koji se realizuje u okviru Programa prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina 2014-2020. Projekat podrazumeva izgradnju arheološkog parka iz doba neolita u kanjonu reke Djetinje u Užicu kao interpretaciju užičkog neolitskog naselja Gradina. Park će biti konstruisan na osnovu dostupne arhivske građe iz perioda arheoloških istraživanja lokaliteta staparska Gradina i po uzoru na savremene arheološke parkove u svetu.

Last updated: 24. April 2024. 15:31