Akcija masovnog pošumljavanja na predstojećoj lokaciji mreže Natura 2000

Delegacija Evropske unije kroz projekat Natura 2000 finansirala je veliku akciju u Nacionalnom parku Fruška gora za sadnju 13.000 sadnica hrasta lužnjaka (Quercus petraea) uz pomoć više od 400 volontera ljubitelja prirode.

Na dan 23. novembar, akciju su sproveli EXIT fondacija i Delegacija Evropske unije kao deo EU projekta Natura 2000 I kao inicijativa na ovogodišnjem EXIT festival “Vrati prirodi, pridruži se i posada drvo”.

"Neko je rekao da posaditi jedno drvo znači posaditi nadu i mi danas počinjeno sa sadnjom 13.000 nada sa ciljem da održimo prirodu i da joj pomognemo u borbi protiv klimatskih promena. Naša planeta je bolesna, gori od temperature i mi moramo da uradimo nešto da tu temperaturu spustimo i da ona ozdravi" izjavio je Sem Fabrici, ambasador i šef Delegacije EU u Srbiji.

Ambasador Fabrici je dodao da Evropska unija i Srbija već dugi niz godina sarađuju na različitim projektima iz oblasti zaštite živitne sredine koji se bave poboljšanjem kvaliteta tla vode vazduha i danas smo na jednom novom zadatku.

 U stvaranju novih pluća Srbije učestvovalo je preko 400 ljudi, među kojima su i volonteri iz EXIT tima, EU Delegacije u Srbiji i zemalja članica, uz prisustvo Ministarstva zaštite životne sredine, te podršku Nacionalnog parka Fruška gora i uz pomoć Šumarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Pokreta gorana Vojvodine.

 U Srbiji svaka osoba u proseku generiše karbonski otisak, to jest emisiju gasova sa efektom staklene bašte, u prosečnom iznosu od 8,7 tona ugljen-dioksida, koji je veliki uzročnik klimatskih promena. Novih 13.000 stabala hrasta u Nacionalnom parku Fruška gora će u narednih deset godina absorbovati preko 300 tona ugljen dioksida, što će se značajno uticati na smanjenje količine ugljen-dioksida u atmosferi. Ministar životne sredine Goran Trivan smatra da je pošumljavanje najjednostavniji i najefikasniji način borbe protiv klimatskih promena. Ujedno je i pohvalio i podržao inicijativu da se u narednom periodu širom Srbije zasadi prvih milion sadnica, dodavši: "Na ovome im posebno čestitam, jer posaditi 13.000 stabala znači početak sadnje milion sadrnica, a to je misija".

 

Last updated: 29. Mart 2024. 13:19