Akcija dobrovoljnog davanja krvi

“Doniranje krvi pokazuje da smo odgovorni i da brinemo o drugima. Kao što EU brine o Republici Srbiji, tako smo i mi diplomate iz EU želeli da jednim konkretnim ličnim gestom pokažemo kako i mi brinemo za zajednicu u kojoj živimo i radimo“, rekao je Emanuele Žiofre, ambasador Evropske unije u Republici Srbiji, nakon što je donirao krv u Zavodu za transfuziju krvi Vojvodine.

Ambasadoru Žiofreu su se u humanom gestu pridružili i ambasador Holandije Just Reintjes, ambasadorka Portugala Marija Virhinia Mendes da Silva Pina, zamenica ambasadorka Slovačke Monika Podsklanova Šuhajdova i ataše ambasade Slovačke, Rihard Rakus.


U Zavodu za za transfuziju krvi Vojvodine kažu da su ove akcije ključne za podizanje svesti o važnosti doniranja krvi i pozvali sve građane i građanke dobrog zdravstvenog stanja da doniraju krv, pogotovo oni sa nultom krvom grupom koja je u manjem deficitu.  


„Krv je važno davati kako zbog ličnog zdravlja, tako i zbog pacijenata kojima je ona nezamenljivi oblik terapije. Jednodavanje krvi može da pomogne troje, pa čak i četvoro pacijenata“, istakla je Jasmina Grujić, iz Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine.

EU pomaže Srbiji u brojnim oblastima pa je tako i za zdravstveni sistem do danas izdvojila oko pola milijarde evra kroz bespovratne pomoći i povoljne zajmove.

„Takođe smo se našli Srbiji i u pandemiji, kada smo obezbedili trijažne centre, potpomogli ih neophodnom opremom, a za dvestotine medicinskih radnika obezbedili plate u trenutku najvećeg pritiska na bolnice u Srbiji“, rekao je ambasador Žiofre. U Zavodu za transfuziju krvi Vojvodine postoji konstantna potreba za krvlju svih krvnih grupa.


Ovu akciju dobrovoljnog davanja krvi organizovali su EU info mreža i Zavod.

Više o kampanji #Za bezbedniji život – EU za tebe

Last updated: 24. Maj 2022. 11:58