Podrška Upravi za finansiranje i podsticanje energetske efikasnosti

 Četvorogodišnji program podrške radu Uprave za finansiranje i podsticanje energetske efikasonsti pri Ministarstvu rudarstva i energetike podržan je grantom u iznosu od 5 miliona evra u cilju poboljšanja kapaciteta za upravljanje fondom za energetsku efikasnost. Predviđena tehnička pomoć pružiće direktnu podršku zaposlenima u Upravi za finansiranje i podsticanje energetske efikasnosti za brže i efikasnije upravljanje nacionalnim i međunarodnim fondovima namenjenim obnovi građevinskog fonda u Srbiji.

Uz brzo rastuću potražnju jednostambenih i višestambenih zgrada u Srbiji, ljudski i tehnički kapaciteti za upravljanje ovakvim aktivnostima zahtevaju dalje unapređenje i vše resursa. Bespovratna sredstva EU će podržati rad dodatnih stručnjaka koji će se baviti postojećim i budućim javnim pozivima za dodelu subvencija za rekonstrukciju zgrada, dodatni investicioni grant za pilotiranje novih mera podrške energetskoj efikasnosti, kao i podrške za energetski ugrožena domaćinstva.

Cilj ovog projekta je da se postojeći mehanizam finansiranja energetske efikasnosti u Srbiji proširi i preraste u nacionalni fond za energetsku efikasnost koji će moći da sprovodi višegodišnje programa renoviranja javnih i privatnih zgrada i da privuće veća finansijska sredstva za širenje talasa obnove širom Srbije. To će pomoći uspostavljanju „jednošalterskog sistema“ za sve građane zainteresovane za poboljšanje energetske efikasnosti svojih domova. Na jednom mestu će moći da se upoznaju sa EE, dobiju informacije o troškovno optimalni merama za renoviranje zgrada, izračunaju uštede i troškove, pripreme se za dobijanje energetskih sertifikata za svoje domove.

Program se sprovodi zajedno sa EBRD. Podrška radu Uprave za finansiranje i podsticanje energetske efikasnosti (Podrška radu Fonda za energetsku efikasnost, grant EU u iznosu od 5 miliona evra, IPA 2021).

Period realizacije: jun 2023. – jun 2027. godine

Last updated: 13. Jun 2024. 11:41