Онлајн обуке за запослене у јавној управи о смањењу ризика од катастрофа, цивилној заштити и обнови након непогода

Онлајн обуке на теме „Смањење ризика од катастрофа“, „Цивилна заштита“ и „Обнова након елементарне и друге непогоде“ јесу доступне на платформи Националне академије за јавну управу у оквиру области безбедности.

Обуке су припремљене уз подршку Европске уније у оквиру пројекта „ЕУ за Србију отпорну на катастрофе“ који спроводи Програм Уједињених нација (УНДП) у Србији, а у сарадњи са Министарством за јавна улагања и Сектором за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова.

Обуке имају за циљ да унапреде спровођење мера смањења ризика, реаговања у ванредним ситуацијама и изградње отпорнијих локалних заједница, као и на све динамичнији и сложенији утицај климатских промена.

Поред онлајн обука, УНДП организује и тродневне тренинге на исте теме за актере укључене у систем смањења ризика, реаговања и обнове у локалним самоуправама. На овај начин полазници  имају додатну могућност да стекну сертификацију из ових области. Он-лине модули могу послужити запосленима и функционерима при преузимању дужности на локалу, као увод у припреми јавних службеника за теме смањења ризика, реаговања и опоравка. Поред тога, могу бити од користи и тренерима као својеврсно освежење знања полазника обука на локалу.

Обукама се може приступити у било које време и трајање обука није ограничено, а након сета лекција у оквиру једне теме је предвиђен и тест провере знања. Сваки од тестова је свеобухватан и представља потврду стеченог знања и основу за сертификацију код Националне академије за јавну управу.


Обуке су такође део Општег програма стручног усавршавања у ЈЛС за 2022. годину, одобреног од стране Министарства државне управе и локалне самоуправе.

УНДП сарађује са Националном академијом за јавну управу како би се омогућила доступност онлајн обука и актерима на локалу ван система јавне управе – здравство, школство, култура, организације цивилног друштва па и широј популацији, због великог значаја ових тема за сваког грађанина Републике Србије.

https://www.napa.gov.rs/vest/4417/onlajn-obuke-za-zaposlene-u-javnoj-upravi-o-smanjenju-rizika-od-katastrofa-civilnoj-zastiti-i-obnovi-nakon-nepogoda-.php 

Last updated: 25. Januar 2023. 12:50