ANALIZA NEDOSTATAKA REGULATORNOG OKVIRA ZA RAD SUDSTVA

Na prvom sastanku Radne grupe za pitanja normativnog razgraničenja budžeta između pravosudnih saveta i Ministarstva pravde, održanom u Ministarstvu pravde, utvrđeno je da Srbiji nedostaje programska budžetska metodologija za pripremu, izvršenje i izveštavanje o budžetskim sredstvima koja je zasnovana na učinku u sudstvu. Postignut je dogovor da Projekat u saradnji sa Savetom, Ministarstvom pravde i predstavnicima sudova kreira novu programsku budžetsku metodologiju za planiranje budžeta u sudstvu, koja će se zasnivati na programskom planiranju učinka sudova. 

Za pripremu ove programske budžetske metodologije Projekat je uradio ekspertsku analizu nedostataka postojećeg normativnog okvira, relevantnog za finansiranje sudstva u Srbiji. Izvršena je analiza 10 zakona relevantnih za rad sudstva na osnovu čega su date preporuke za izmenu i usklađivanje regulatornog okvira u dokumentu „Preporuke za usklađivanje regulatornog okvira - izmene i dopune zakonskih propisa relevantnih za poslovanje sudstva“.

Obaveza je pravosuđa u Srbiji da usklađuje svoj rad sa međunarodnim standardima i zakonima koje primenjuju zemlje sa razvijenim sudskim sistemima, a te standarde razvija i njihovu ostvarenost prati Komisija za efikasnost pravosuđa (CEPEJ) Saveta Evrope koja se, između ostalog, bavi primenom mehanizama za rešavanja sudskih predmeta u optimalnom  i planiranom roku.

Projekat pruža podršku institucijama u pravosuđu za realizaciju poboljšanja efikasnosti pravosuđa i kroz aktivnosti u vezi sa izradom nove programske budžetske metodologije, uključujući preporuke za unapređenje postojećeg normativnog okvira, odnosno upravljanje predmetima u sudovima, ponderisanje predmeta i aspekte upravljanja ljudskim resursima vezanim za budžetiranje.

Last updated: 19. April 2024. 13:26