BOGATIĆ ZAPOČEO PROJEKAT „O-DVA-JA-MO“

8.decembra projekat odvajanja kućnog otpada „O-DVA-JA-MO“ promovisan je u opštini Bogatić, koja je ovim projektom dobila 1849 plavih kanti u kojima će se u domaćinstvima odvajati papir, plastika i metal. Pored toga donirano je i 9 plavih kontejnera za istu namenu i 33 žutih kontejnera za staklo, kao i kamion za odvoz odvojenog suvog otpada.


Projekat ima za cilj da u 17 opština širom Srbije u regionima Srem-Mačva, Pančevo, Duboko i Pirot, uspostavi sistem za odvajanje otpada na mestu nastanka ulaganjem ne samo u opremu već i u informisanje građana o prednostima odvajanja kućnog otpada radi njegove kasnije uspešne reciklaže, kako bi se na taj način smanjile količine koje završavaju na deponijama a stopa reciklaže u 4 regiona povećala na 15% u naredne dve godine.

Ovaj projekat se sprovodi u saradnji sa Ministarstvom zaštite životne sredine Republike Srbije uz podršku Evropske unije i Kraljevine Švedske.

Projekat „O-dva-ja-mo“ predstavljen je u sportskoj hali u Bogatiću, u prisustvu predstavnika delegacije Evropske unije Antoana Avinjona, pomoćnika ministra za zaštitu životne sredine Dušana Čarkića, predsednika Opštine Milana Damnjanovića, direktora JKP „Bogatić“ Vladana Popadića i gostiju.


Kako je istakao Antoan Avinjon, to je prva faza projekta u koji Evropska unija investira 6,6 miliona evra i početak investicije u tu oblast koju žele dodatno da unaprede.

„Veoma smo zadovoljni što smo u Bogatiću, zato što je to opština koja je veoma posvećena ovom projektu. „O-dva-ja-mo“ ima nameru da se otpad, koji bi se inače odlagao na deponiju, preusmeri na reciklažu. To je čak i više od recikliranja, zato što sami građani preuzimaju na sebe odgovornost unapređenja životne sredine. Ovo je samo jedan od projekata koji imaju za cilj da utiče na svest o odvajanju otpada u kućnim uslovima,“ podvukao je programski menadžer Evropske unije za životnu sredinu.


Pomoćnik ministra za zaštitu životne sredine rekao je da je to način da se unapredi život u lokalnoj zajednici.

„Ministarstvo zaštite životne sredine stoji uvek iza svih lokalnih samouprava i građana Republike Srbije. Ovo je samo jedan od koraka koje smo preduzeli za unapređenje života svih nas. Naša vrata su uvek otvorena i otvoreni smo za dalju saradnju, šta god misle da ministarstvo može da uradi za građane, stojimo im na raspolaganju. Čestitam Opštini Bogatić na izuzetnoj komunikaciji i saradnji,“ naglasio je Čarkić.


Predsednik Opštine Milan Damnjanović naveo je da projekat pokazuje društvenu odgovornost, zalaganje, entuzijazam i postignute rezultate u oblasti zaštite životne sredine. Učešće opštine u investiciji obezbeđenoj kroz program IPA 2017 i vrednoj blizu 200 hiljada evra je oko 25 hiljada evra.

„To su pokazatelji razvijene svesti svih nas, kao i pravca kojim se kao društvo i država krećemo ka zacrtanom cilju, a to je stvaranje boljeg života za sve građane. Ovo saradnja je primer dobre prakse, pozitivnog načina rada i razmišljanja i predstavlja i svojevrsnu promociju aktivnosti i temeljnih vrednosti koje donose očigledne benefite. U Opštini Bogatić ćete uvek imati pouzdanog saradnika i prijatelja. Nadam se da ćemo i u budućnosti biti u prilici da kreiramo pozitivne promene na sveopšte zadovoljstvo,“ zaključio je Damnjanović.


Eko-ambasadori Projekta informisali su prisutne sugrađane o prednostima odvajanja otpada i same reciklaže za životnu sredinu i lokalnu zajednicu. U programu su učestvovali i mališani Predškolske ustanove „Slava Ković“ u Bogatiću.Last updated: 25. Januar 2023. 12:50