EU donirala Republičkom zavodu za statistiku nova vozila

Predstavnici EU Delegacije u Srbiji, na čelu sa šefom II sektora operacija Martinom Klaukeom, predali su ključeve 18 automobila, marke škoda, koji predstavljaju donaciju Evropske unije, dr Miladinu Kovačeviću, direktoru Republičkog zavoda za statistiku.

U okviru projekta IPA 2018. EU za razvoj statistike u Srbiji, koji se sastoji od četiri komponente: Popis stanovništva, domaćinstava i stanova 2022, Popis poljoprivrede 2023, Anketa o zdravlju stanovništva (EHIS 2019) i Istraživanje višestrukih pokazatelja o položaju žena i dece (MICS 2019) – Republički zavod za statistiku je, 22. decembra 2021, dobio donaciju od 18 automobila. 


Donirani automobili, marke škoda, namenjeni su područnim statističkim odeljenjima, smeštenim u 15 opština Republike Srbije, kao i centrali u Beogradu. Nova vozila će biti upotrebljena prevashodno za izvršavanje poslova vezanih za Popis stanovništva 2022. godine i Popis poljoprivrede 2023. godine. 


Pri primopredaji automobila, Martin Кlauke, šef II sektora operacija u Delegaciji Evropske unije u Srbiji, napomenuo je da će vozila: „olakšati sprovođenje popisa stanovništva  naredne godine. Oko 20.000 ljudi će biti uključeno u popis, što je veoma zahtevno, ali vaša kancelarija ima velikog iskustva u primeni ovakvih aktivnosti”.

Dr Miladin Кovačević, direktor Republičkog zavoda za statistiku, zahvalio se Evropskoj uniji i Delegaciji EU u Srbiji na donaciji 18 vozila, čija je vrednost 180.000 evra i naglasio da je „razvoj statistike u Srbiji veliki projekat, koji se sprovodi uz pomoć EU”.  


„Ceo program iznosi 29.750.000 evra, od čega je EU donirala 20 miliona, što je preko 67%. Moram da naglasim da mi o pomoć od EU dobijamo kontinuirano. Ne bismo mogli da zamislimo razvoj informacionog sistema bez pomoći EU. Nadam se da ćemo nastaviti ovu saradnju, koja je veoma plodna za nas i mi to uvek ističemo”, zaključio je Miladin Кovačević.


https://www.youtube.com/watch?v=rLlI_IC0kSA
Last updated: 18. Jul 2024. 11:52