Evropske politike pristupačnosti u Srbiji

Pristupačnost i dizajn za sve regulišu propisi Republike Srbije, a u domaće zakonodavstvo unete su odredbe međunarodnih dokumenata, pre svega Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima osoba sa invaliditetom. Ipak, u praksi se propisi ne sprovode u potpunosti. Pravilno razumevanje pojma pristupačnog okruženja, uz doslednu primenu i kontrolu primene tehničkih standarda od naročitog su značaja za izgradnju inkluzivne zajednice.Uspešnost procesa stvaranja pristupačnog okruženja u najvećoj meri zavisi od lokalnih samouprava koje su nadležne da za veliki broj pitanja u ovoj oblasti.

Upravo iz tog razloga, organizovana su tri jednodnevne obuke u Vrnjačkoj Banji (1. juna), Nišu (2. juna), i Novom Sadu (3 juna). Ove obuke bile su namenjene zaposlenima u republičkim, pokrajinskim i lokalnim stručnim službama javne uprave, inženjerima, arhitektama, urbanistima, organizacijama civilnog društva i predstavnicima medija. Cilj organizovanja obuka bio je podizanje svesti i unapređenje znanja i razumevanja  politika i praksi koje se odnose na pristupačnost i dizajna za sve.

Obuke su organizovane uz ograničeno učešće uživo, dok je najveći broj učesnika (preko 200 ukupno) učestovao na obuci online. Kroz praktične primere iz zemlje i inostranstva, učesnicima je predstavljen značaj koncepta pristupačnosti i dizajna za sve, a deo obuke bio je posvećen pravnom okviru i obavezama lokalnih samouprava u procesu obezbeđivanja pristupačnosti.

Naredne, ovoga puta dvodnevne obuke za po 20 učesnika po grupi, biće organizovane u Novom Sadu, i to 21-22. juna, potom 28-29. juna i konačno 5-6. jula 2021. godine.

Obuke se organizuju u cilju unapređivanja znanja i razumevanja ključnih aktera u vezi sa iskustvima u primeni politika pristupačnosti u Republici Srbiji, a pre svega zaposlenih u stručnim službama javne uprave na nacionalnom, pokrajinskom i lokalnom nivou, inženjera, arhitekata, urbanista, članova organizacija civilnog društva i novinara. Fokus ovih dvodnevnih obuka je upoznavanje sa primerima iz prakse i najčešćim problemima u primeni mera pristupačnosti i dizajna za sve, kako u Srbiji, tako i u zemljama članicama EU, uz aktivno učešće učesnika kroz radionice i diskusije.

Last updated: 28. Mart 2024. 16:30