FORMULA ZA VREDNOVANJE PREDMETA PO SLOŽENOSTI USPEŠNO IMPLEMENTIRANA U SVIM OSNOVNIM I VIŠIM SUDOVIMA U SRBIJI

Visoki savet sudstva (VSS) je odobrio izradu formule za vrednovanje predmeta po složenosti (CWF) tokom prethodne inicijative Evropske unije, sprovedene kroz projekat „Unapređenje efikasnosti pravosuđa“. Aktivnosti preduzete u okviru pomenutog projekta uključivale su izradu i implementaciju formule u tri vrste postupaka – parnica (P), radni sporovi (P1) i krivica (K), a u cilju ravnomerne raspodele predmeta među sudijama u okviru ovih sudskih odeljenja. Kao rezultat, 2017. godine, usvojena formula je implementirana u 16 osnovnih i 4 viša pilot suda. Izbor vrsta postupaka je izvršen od strane Radne grupe VSS, formirane radi praćenja razvoja i implementacije formule. Radna grupa je smatrala da tri navedene vrste postupaka predstavljaju “pretežno sudeće materije”, i zbog toga je  iste kvalifikovala.  

Revidirani Akcioni plan za Poglavlje 23, koji je usvojila Vlada Republike Srbije 10. jula 2020. godine, predviđa, između ostalih, i aktivnost 1.2.1.3. “Primena programa-metodologija za evaluaciju predmeta po kompleknosti u osnovnim, višim i privrednim sudovima”. U skladu sa Akcionim planom i prethodnim uspehom u pilot sudovima podržanim od strane EU, projekat "Podrška Visokom savetu sudstva" (dalje: Projekat) je dobio zadatak da CWF implementira u preostalim osnovnim i višim sudovima, ali i da izradi i implementira CWF za privredne sudove. 

Prva aktivnost preduzeta od strane Projekta bila je provera funkcionisanja CWF u 20 pilot sudova, u kojima je CWF implementirana 2017. godine. Nakon potvrde da CWF uspešno funkcioniše u svih 20 pilot sudova, eksperti angažovani na Projektu su pripremili i sproveli Plan implementacije u 55 osnovnih i 21 višem sudu. Do 15. oktobra 2021. godine, CWF je  uspešno implementirana u svim osnovnim i višim sudovima u Republici Srbiji.

Paralelno sa ovim aktivnostima, u avgustu 2021. godine, VSS je formmirao Radnu grupu za izradu i implementaciju CWF u privrednim sudovima. Eksperti angažovani na Projektu su blisko sarađivali sa članovima Radne grupe. Između ostalih, donete su i sledeće odluke:

  • CWF za privredne sudove će biti izrađena po istoj metodologiji kao i za osnovne i više sudove (kombinacija “Analize podataka iz baza podataka sudova” i “Delfi metodologije – Ekspertski panel”).
  • CWF će biti primenjena na parničnim predmetima (P) i privrednim prestupima (PK), s obzirom da ove dve materije obuhvataju oko 73% od svih predmeta u privrednim sudovima.
  • CWF će biti postepeno implementirana u privrednim sudovima, nakon usvajanja od strane Radne grupe, dok će inicijalno testiranje biti sprovedeno u privrednim sudovima u Novom Sadu i Nišu.

U oktobru i novembru 2021. godine, eksperti angažovani na Projektu su intenzivirali prikupljanje i analizu podataka. Cilj je da se CWF predstavi članovima Radne grupe na sledećem sastanku. 


Tri glavna cilja implementacije CWF u sudovima

  • Podjednaka dodela predmeta sudijama u okviru istog sudskog odeljenja, ne samo po broju predmeta, već i po složenosti, tako da sudije u okviru istog sudskog odeljenja imaju podjednak “teret” pri rešavanju predmeta
  • Primena principa “pravo na prirodnog sudiju” za sve učesnike u sudskim postupcima. Drugim rečima, izbor sudija je slučajan i sve stranke i učesnici u sudskim postupcima imaju jednak tretman 
  • Korišćenje elektronskog algoritma za dodelu predmeta sudijama, koji uključuje i vrednovanje predmeta po složenosti, smatra se jednom od antikorupcijskih mera u pravosuđu (niko ne može da “bira sudiju koji će mu suditi”)
Last updated: 19. April 2024. 13:26