Izrada Strategije ljudskih resursa pravosuđa

Na inicijativu Projekta, Ministarstvo pravde je osnovalo Radnu grupu za izradu Strategije ljudskih resursa, u čijem sastavu su predstavnici tog ministarstva, Saveta, Vrhovnog kasacionog suda i drugih sudova, Republičkog javnog tužilaštva, Državnog veća tužilaca i Pravosudne akademije. Mandat prethodne radne grupe osnovane sa istim zadatkom je istekao, pa je osnivanjem sadašnje Radne grupe oživeo rad na izradi ovog važnog dokumenta za regulisanje, a pre svega planiranje ljudskih resursa u pravosuđu.

Projekat pruža aktivnu podršku radu Radne grupe, tako što eksperti Projekta iz ove oblasti izrađuju nacrt Strategije ljudskih resursa sa akcionim planom za njeno sprovođenje, kako bi nacrt bio predmet daljeg razmatranja pravničke struke, a zatim i predmet buduće javne rasprave koja je neophodna radi usvajanja bilo koje strategije.

Strategija se izrađuje u skladu sa svim postojećim dokumentima javne politike u sektoru pravosuđa, kao i u skladu sa Zakonom o planskom sistemu (i uredbama za njegovu primenu), koji definiše neophodne elemente i proceduru usvajanja ove vrste dokumenta javne politike.

Projekat je dosad inicirao i podržao organizovanje nekoliko sastanaka Radne grupe, na kojima su diskutovana ključna pitanja od značaja za izradu Strategije ljudskih resursa, kao i pitanje povezanosti planiranja ljudskih resursa sa obimom i strukturom planiranog posla u pravosuđu i, naravno, budžetom pravosuđa. Radna grupa se složila sa zaključcima Projekta da su te tri teme neodvojive, i da se istovremeno i paralelno moraju rešavati na konzistentan i usklađen način. 

Last updated: 19. April 2024. 13:26