Jačanje kapaciteta zaposlenih u Naučno-tehnološkom parku Beograd

U cilju unapređenja kapaciteta zaposlenih u Naučno-tehnološkom Parku, u prethodnom periodu organizovane su četiri radionice koje su bile posvećene ulozi i uticaju koji naučno-tehnološki parkovi imaju na ekonomski rast i razvoj, EU fondovima i inovativnim i preduzetničkim ekosistemima.

Učesnici radionica imali su prilike da na primeru Irske uvide značaj razvoja preduzetništva u opštem ekonomskom razvoju zemlje, i ulozi koju je država kroz različite programa i projekte  imala u podršci razvoju inovativnih i preduzetničkih ekosistema, što je u konačnom dovelo je do smanjenja nezaposlenosti sa preko 15% u 1993. na svega 3% u 2006 godini. Kroz dodatne primere, učesnicima je ukazano i na greške koje su činjene tokom ovog period, a koje su uticale na to da 2008. godine dolazi do zaustavljanja ekonomskog rasta. Kroz niz dodatnih primera, polaznici radionica su se upoznali sa korpusom novih mera koje su preduzete u cilju stimulisanja inovacija i stvaranja novih radnih mesta.

Kroz primer iz Slovenije, predstavljena je uloga koju Naučno-tehnološki park Ljubljana ima u stvaranju malih i srednjih preduzeća i startap kompanija, ali i značaju koji ove kompanije imaju u ekonomskom razvoju i zadržavanju mladih ljudi u zemlji. Prisutni na radinicama su od eksperata mogli da čuju i praktične preporuke za dalji razvoj i rast naučno-tehnološkog parka Beograd.

Na radionici koja je bila posvećena EU fondovima, polaznici su imali prilike da se informišu o svim relevantnim fondovima koji stoje na raspolaganju malim i srednjim preduzećima, aktivnostima koje su vezane za istraživanje i inovacije, ali i da steknu znanja vezana za razvoju projekata za finansiranje, i finansijskim instrumentima Evropskog saveta za inovacije. 

Last updated: 19. April 2024. 13:26