Kako preći na cirkularnu ekonomiju – priča o uspehu Slovenije

Zaštita životne sredine jedna je od tema koje privlače najviše pažnje novinara – učesnika u projektu “Puls Evrope – medijske posete EU”.  

Marija Dedić, urednica portala Cirkularna ekonomija (www.cirkularnaekonomija.org) istraživala je kako je Slovenija prva u regionu napravila uspešnu tranziciju ka cirkularnoj ekonomiji . U svom prilogu ona piše da Regionalni centar za upravljanje otpadom u Ljubljani prerađuje otpad 837.000 građana, što je više od trećine populacije Slovenije. Takođe i da je 2018. godine u Ljubljani otvorena prva prodavnica bez plastične ambalaže.

Pročitajte više u prilogu objavljenom na portalu: 

https://cirkularnaekonomija.org/zasto-je-slovenija-prva-u-regionu-u-cirkularnoj-ekonomiji-znacaj-licne-inicijative-interesa-kompanija-politicke-podrske-i-zelenog-dnk/

U nastavku istraživanja, autorka se posvetila Srbiji i u drugom prilogu, piše o mogućnostima Srbije da pređe na koncept cirkularne ekonomije i sledi slovenački primer:

https://cirkularnaekonomija.org/srbija-ima-znanje-i-volju-da-ostvari-uspesnu-tranziciju-na-cirkularnu-ekonomiju-fali-organizacija/

Prilozi su objavljeni i na portalu www.ekapija.com.

(Fotografija: portal Cirkularna ekonomija)



Last updated: 19. April 2024. 13:26