Додељене награде ученицима за најбоље видео радове на тему потрошачких права

У оквиру многобројних промотивних активности, чији је циљ да се јавност што боље упозна са правима потрошача, Министарство унутрашње и спољне трговине и Твининг пројекат „Даље јачање заштите потрошача у Србији у новим тржишним условима“ су организовали такмичење за ученике средњих школа у Србији под називом „Упознај своја потрошачка права“. Ова активност је спроведена у сарадњи са Министарством просвете које је поздравило иницијативу пројекта. 

На интернет страници министарства је 1. септембра расписан конкурс за ученике средњих школа, у оквиру ког је требало доставити видео спот на тему потрошачких права. Конкурс је био отворен до 30. септембра, а канцеларија Твининг пројекта у је примила 22 пријаве. Све пријаве су биле уредне са комплетном пратећом документацијом и у складу са Условима такмичења.

Видео радове је оцењивала петочлана комисија која се састојала од представника Министарства унутрашње и спољне трговине, Министарства просвете, удружења за заштиту потрошача, тима на твининг пројекту и филмске и позоришне уметности. Комисија је оцењивала радове према критеријумима - компатибилност теме спота, креативност спота, квалитет спота и естетски/уметнички ефекти спота.

На церемонију доделе награда је позвано седам школа, од којих су две добиле главне награде, односно прво и друго место, а пет школа је добило награде у оквиру посебних признања. Ученички тимови су адекватно награђени. Церемонија доделе награда за најбоље видео радове одржала се у Сали 2 Београдског сајма у уторак 25.10.2022. године.  

Посебна признања су добили ученици Средње стручне школе „4. јули“ из Врбаса за компатибилност теме видеа, аутентичност и изражавање стварне животне ситуације, Школе за ученике оштећеног вида „Вељко Рамадановић“ из Београда за креативност и указивање на проблеме са којима се суочавају грађани са оштећењем вида у остваривању својих потрошачких права, Гимназије и стручне школе „Доситеј Обрадовић“ из Новог Кнежевца, за компатибилност теме видеа, односно пружање релевантних информација и практични пример, Средње школе „Ђура Јакшић“ из Српске Црње за креативност, уметнички наступ и естетске утиске и Техничке школе „Милева Марић-Ајнштајн“ из Новог Сада за креативност, уметнички наступ и естетске утиске.

Награду за друго место су освојили ученици Економско-трговинске школе из Параћина, док су главну награду и прво место конкурса за најбољи видео спот на тему потрошачких права освојили ученици Гимназије „Живорад Јанковић“ из Новог Сада. 

Награђени спотови су доступни на линку https://mtt.gov.rs/vest/37947/izabrani-i-nagradjeni-najbolji-video-spotovi-ucenika-srednjih-skola-na-temu-upoznaj-svoja-potrosacka-prava.php

Last updated: 22. April 2024. 10:42