Naučene lekcije novih država članica EU značajno olakšavaju proces pridruživanja

    Predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Delegacije EU u Srbiji i EU projekta koji se bavi pregovorima u oblasti poljoprivrede, iskoristili su ovogodišnji Sajam poljoprivrede da posetioce što više upoznaju sa evropskim politikama u okviru Poglavlja 12 koje se smatra veoma zahtevnim zbog više od 450 propisa koje treba uskladiti.

    Konferenciju „Bezbednost hrane, veterinarska i fitosanitarna politika EU – naučene lekcije u novim državama članicama EU“ otvorio je Dejan Maksić, koordinator projekta ispred MPŠV, koji je naglasio tri merila koje Srbija treba da ispuni u okviru Poglavlja 12. Pored usklađivanja zakonodavnog okvira i kreiranja strategija i akcionih planova, među kojima je i Krizni plan u slučaju pojave klasične kuge svinja, Srbija treba da ispuni set mera koje se odnose na kategorizaciju objekata za proizvodnju hrane, što je ujedno i polazna tačka u ispunjavanju kriterijuma.

    Andrej Papić, projektni menadžer iz Delegacije EU u Srbiji podsetio je okupljene na niz projekata koje EU trenutno sprovodi u oblasti poljoprivrede u Srbiji, a čiji je krajnji cilj da olakšaju kompleksan put koji su prošle mnoge zemlje pre Srbije, što je dragoceno iskustvo koje Srbija može da iskoristi. On je istakao da politika EU takođe evoluira, pre svega u pravcu održivije upotrebe resursa i da je to još jedan zadatak koji MPŠV, uz tehničku i finansijsku podršku EU, treba da ispuni.

    U onlajn obraćanju, predstavnik Generalnog direktorata za zdravlje i bezbednost hrane Evropske komisije (DG SANTE) Vensan Oben, naglasio je da Srbija već sada treba da razmišlja kao da je članica Evropske unije i iz tog ugla usaglašava propise sa evropskim zakonodavstvom. Kao najvažniji proces koji su prošle sve države članice EU, Oben je naveo rešavanje nasleđenih problema.

    Ističući značaj višedecenijskog iskustva koje EU ima u definisanju standarda u oblasti bezbednosti hrane i zdravlja i dobrobiti životinja i spremnost EU da ta iskustva prenese na buduće članice, Oben je rekao da je svestan i izazova da put koji su neke članice prelazile decenijama, Srbija treba da pređe za nekoliko godina. On je, u okviru prezentacije, naveo niz praktičnih primera iz 55 godina duge istorije razvoja EU pravila iz oblasti veterine, carine, zaštite bilja i životinja, kako bi prisutnima objasnio šta se sve menja kada se iz statusa države kandidata pređe u status države članice EU.

    Prezentaciju o prednostima koje donose iskustva članica EU i naučenim lekcijama u procesu pridruživanja pojedinih država, Vensan Oben je optimistično završio delovima izjave koju je pre nekoliko dana dala predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen. Najavljujući posetu Zapadnom Balkanu krajem meseca, ona je rekla da je to snažan signal predanosti Evropske komisije procesu pristupanja i da veruje da je „ulaganje u budućnost Zapadnog Balkana ulaganje u budućnost Evropske unije“.

Last updated: 28. Mart 2024. 02:32