PODRŠKA EU U PRIPREMI STRATEGIJE REPUBLIKE SRBIJE ZA POGLAVLJE 12

    Kako bi obezbedila visoke standarde javnog zdravlja, zdravlja i dobrobiti životinja i zdravlja bilja, Evropska unija primenjuje mere koje se odnose na hranu „od njive do trpeze“ odnosno na ceo poljoprivedno-prehrambeni lanac od proizvodnje, prerade i distribucije hrane do potrošača, kao i na kontrolu nadležnih organa. U ovoj oblasti Republika Srbija treba da uskladi nacionalne propise za zakonodavstvom EU u pregovaračkom poglavlju 12.


    U okviru projekta „Jačanje kapaciteta za usklađivanje pravnih tekovina EU u oblasti poljoprivrede, ruralnog razvoja, bezbednosti hrane, veterinarske i fitosanitarne politike“ od 3. do 5. marta 2021. godine održana je radionica čiji je cilj bio da predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (Sektor za međunarodnu saradnju i evropske integracije,Uprava za veterinu, Uprava za zaštitu bilja, Sektor poljoprivredne inspekcije i Sektor za pravne i normativne poslove) i Odeljenja sanitarne inspekcije Ministarstva zdravlja sa stručnjacima projekta, zajednički rade na pripremi Strategije i akcionog plana za njeno sprovođenje. Radionica je održana u Vrdniku, gde je bilo prisutno 20 učesnika, dok je njih još gotovo četrdesetoro učestvovalo onlajn. Kroz intenzivan rad na nacrtu strategije učesnici su imali priliku da na licu mesta razmene mišljenja, predstave ideje i daju sugestije, kako bi završni dokument dao jasne smernice o usklađivanju pravnog okvira sa zahtevima EU i na taj način olakšao Republici Srbiji pripremu za pregovore u oblasti bezbednosti hrane, veterinarske i fitosanitarne politike.   


    Prvog dana učesnici su razgovarali o postojećem nacionalnom zakonodavstvu i postupnom prenošenju EU propisa, kao i o razvoju administrativnih i finansijskih kapaciteta. Drugi dan bio je posvećen veterinarskoj politici – sistemima kontrole na unutrašnjem tržištu, kao i kontrole uvoza, obeležavanju životinja, merama za kontrolu bolesti životinja, nekomercijalnom kretanju kućnih ljubimaca, dobrobiti životinja, a tema je bila i plan reagovanja u kriznim situacijama pojave zaraznih bolesti kod životinja. Poslednjeg dana na programu je bila fitosanitarna politika – zdravlje bilja, sredstva za zaštitu bilja, kvalitet semena i genetski modifikovani organizmi.  

    Strategija je jedan od najznačajnijih dokumenata za poglavlje 12, jer definiše korake koje će Republika Srbija preduzeti u cilju usaglašavanja sa zakonodavstvom EU i daje jasnu sliku o trenutnoj situaciji u oblasti bezbednosti hrane, veterinarske i fitosanitarne politike.

Last updated: 19. April 2024. 13:26