NOVA SERIJA OBUKA IZ DISCIPLINSKE ODGOVORNOSTI SUDIJA

U saradnji sa Pravosudnom akademijom i sudijama/trenerima članovima Visokog saveta sudstva (VSS) i disciplinskim organima VSS, tokom maja ove godine, Projekat je započeo novu seriju od 20 obuka na temu „Disciplinska odgovornost sudija“. Do kraja juna je održano 10 obuka sa oko 140 učesnika. Cilj je da se uključi 500 sudija sudova svih nadležnosti, koji ranije nisu bili u prilici da pohađaju ovu obuku.

Prva obuka/radionica „Disciplinska odgovornost sudija“ u organizaciji Pravosudne akademije, u saradnji sa VSS i uz podršku Projekta, održana je 25. septembra 2019. godine u Beogradu. Počevši od septembra 2019. pa sve do februara 2021. godine, održano je 50 obuka uz učešće više od 1.380 sudija-učesnika iz svih sudova opšte i posebne nadležnosti u Srbiji. Obuke su započete u klasičnom formatu radionice, a nastavljene u onlajn formatu.

Da bi se prevazišli izazovi koji se tiču pripreme i sprovođenja obuka tokom pandemije COVID - 19, modifikovan je pristup i obuke su realizovane u onlajn okruženju putem MS tims (Microsoft Teams) platforme. Pored izmene agende i materijala u sklopu priprema za realizaciju obuka, eksperti Projekta su održali obuku za sudije/trenere i omogućili nesmetan prelaz iz neposrednog u onlajn okruženje. Program obuka i materijali su dopunjeni novim studijama slučaja kreiranih na osnovu stvarnih disciplinskih odluka u skladu sa sugestijama koje su dali raniji učesnici - tako da se sada obrađuju četiri studije slučaja uz jedan aktuelan primer iz prakse disciplinskih organa VSS.

Prvi put u Republici Srbiji organizovana je takva sveobuhvatna obuka u pomenutoj oblasti, a nastavni plan i program postao je stalni modul u okviru programa stalnog stručnog usavršavanja sudija u okviru Pravosudne akademije. Ostvarivši to, Projekat je obezbedio održivost ove obuke i uspeo da plan i program obuke, koji je Projekat izradio uz stručnu pomoć Visokog saveta sudstva i njegovih disciplinskih organa, postane predmet obuka za sve generacije sudija. 

Last updated: 19. April 2024. 13:26