NOVINE U IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O IZVRŠENJU I OBEZBEĐENJU

Veoma bitne teme obuhvaćene su izmenama i dopunama Zakona o izvršenju i obezbeđenju (ZIO). ‘Ponovo se govori o načelu srazmere, kao osnovnom načelu koje prati izvršni postupak, a velike novine predstoje i uvođenjem e – Aukcije i elektronske oglasne table’, rekla je ministarka pravde Nela Kuburović na okruglom stolu povodom Nacrta izmena i dopuna Zakona o izvršenju i obezbeđenju, koji je danas održan u Beogradu.

„Javnost je i te kako zainteresovana za ovaj zakon i verujem da ne postoji trenutno nijedan zakon koji izaziva veću pažnju, zato je i veća odgovornost onih koji rade na njegovim izmenama i dopunama“, rekla je Kuburović i dodala da je ovo bila jedna od najbrojnijih radnih grupa koju je formiralo Ministarstvo pravde. Kuburović je kao bitnu činjenicu istakla to što su razmatrani komentari svih, pre svega struke, kao i svih učesnika u postupku izvršenja i dodala da veruje da će se ove izmene uskoro naći u skupštinskoj proceduri. Ministarka je ukazala da je jedan od bitnih razloga zašto se krenulo u rad izmena i dopuna ovog zakona jeste neujednačena sudska praksa, koja je dovela do neujednačenog postupanja izvršitelja.

Ona je zahvalila na velikoj podršci projektu „EU uz pravdu – Podrška za Poglavlje 23“, koji je podržao i organizovanje javnih rasprava, i USAID projektu „Vladavina prava“, koji je sve vreme pratio rad i podržavao radnu grupu.

Program menadžer Delegacije EU u Srbiji, Enriko Visentin, rekao je da Ministarstvo pravde objavilo Nacrt izmena i dopuna ZIO na svojoj stranici i pozvalo zainteresovane da daju komentare, te da u Delegaciji EU razumeli da će svi komentari biti pažljivo razmotreni, što je, kako je ocenio, veoma dobro kada se govori o inkluzivnosti i učešću u javnoj debati. Osvrnuvši se na najnoviji godišnji Izveštaj o napretku Srbije, koji je EU objavila, Vinsentin je rekao da jedna od oblasti koja je pohvaljena jeste izvršenje i da je to rezultat smanjenja starih izvršnih predmeta, kao i da će ova rasprava pojačati efekte zakona, kako bi se oblast izvršenja unapredila.

Direktor USAID projekta „Vladavina prava“ Mark Lasman rekao je da je USAID pružio logističku pomoć radnoj grupi, te da Ministarstvo pravde treba pohvaliti zbog toga kako je vodilo ovaj proces, što je, kako je istakao, veoma bitno kako bi se uhvatilo u koštac sa ključnim izazovima.

Last updated: 24. April 2024. 15:31