O značaju Šumanove deklaracije u Sremskim Karlovcima


Dan Evrope i usvajanje Šumanove deklaracije obeleženi su i u Sremskim Karlovicma.

Na završnoj konferenciji u okviru projekta DESIRE poručeno je da je obaveza svih da čuvaju sećanje na potpisivanje Šumanove deklaracije 1950. godine i rade na podizanju svesti građana o značaju tog dokumenta za današnju Evropu.

Projekat “DESIRE - Šumanova deklaracija: Inicijativa za revitalizaciju Evrope” otpočeo je krajem 2020. godine u okviru programa Evropa za građanke i građane, čiji cilj je očuvanje evropskog sećanja i vrednosti koje EU baštini.

Poseban akcenat projekat stavlja na podizanje svesti mladih o istorijski značajnoj Šumanovoj deklaraciji kroz različite radionice i aktivnosti.

Vodeći partner na projektu je opština “Lavarone” iz Italije, a partnerska organizacija u Srbiji je udruženje “Dunav 1245 Srbija” iz Sremskih Karlovaca.


Pored njih učestvuju i organizacije iz Italije, Portugala, Bugarske, Severne Makedonije, Slovenije i Francuske.

Konferenciji je prisustvovao i zamenik ministarke za ljudska i manjinska prava Boris Milićević koji je učesnicima predstavio rezultate koje je Srbija ostvarila u EU programu ”Evropa za građane i građanke“.

“U periodu od 2014. do 2020. godine odobreno je 54 projekta čiji su nosioci iz Republike Srbije u ukupnom iznosu preko 3 miliona evra, a preko 500 učesnika iz naše zemlje uspostavilo je parterstva na projektima koji su se realizovali širom Evrope”, rekao je MIlićević.

Projekat Evropa za građanke i građane završen je 2020. godine, ali je realizacija nekih aktivnost zbog pandemije korona virusa odložena.

U međuvremenu, Evropska komisija pokrenula je nov program koji se bavi promocijom vrednosti, kulture sećanja i evropskim identitetom “Građani, jednakost, prava i vrednosti“.

Srbija, međutim, još nije postala deo tog projekta, a Boris Milićević je poručio da se nada da će Srbija uskoro postati ravnopravna učesnica novog programa.

“Mi smo još u julu prošle godine iskazali formalno interesovanje kod Evropske komisije, ali još čekamo odgovor iz Brisela”, poručio je Milićević.

Projekat “Građani, jednakost, prava i vrednosti“ započet je 2021. godine, a trajaće do 2027. godine.

Last updated: 22. April 2024. 10:42