Obuke o zaštiti dobrobiti životinja tokom prevoza i klanja

U Beogradu je 27. i 28. jula u organizaciji projekta  „Jačanje sistema zdravlja i dobrobiti životinja“ održana dvodnevna obuka o dobrobiti životinja u toku prevoza i tokom klanja. Tokom obuka predstavljena je uloga dobrobiti životinja u savremenom društvu, sa posebnim fokusom na dobrobit životinja tokom prevoza i klanja. Uz prisustvo predstavnika Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, stručnjaka sa projekta i predstavnika klanica, diskutovano je o različitim temama koje se odnose na dobrobit životinja.

„Poštovanjem pravila dobrobiti životinja doprinosimo da se patnja, bol, strah i stres svedu na najmanju moguću meru.  Unapređujemo našu svest u pravcu poštovanja brige i odgovornog odnosa prema životinjama“, rekla je  koordinatorka projekta iz Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Maja Andrijašević.

Prva obuka obuhvatila je teme dobrobiti životinja tokom prevoza. Bilo je reči o uredbi Evropske komisije o poboljšanju dobrobiti životinja tokom transporta, sa posebnim aspektom na prevoz velikih životinja. Naročito je naglašen uticaj stresa u toku prevoza. Zakonodavstvo kao važan segment ove obuke predstavili su stručnjaci sa projekta  kao i upotrebu metodologije analize rizika i standarda kvaliteta dobrobiti tokom prevoza životinja.

„Dobrobit životinja je sastavni deo politike Evropske unije i Svetske organizacije za zdravlje životinja (OIE) i deo je agende 2030 Ujedinjenih nacija sa 17 ciljeva održivog razvoja. Zdravlje i dobrobit životinja prepoznati su kao sastavni deo zdravlja ljudi u konceptu Jedno zdravlje-jedna dobrobit“, rekao je stručnjak za dobrobit životinja Antonio Di Nardo. „Od velike je važnosti da se životinjama koje se prevoze pruže najbolji mogući uslovi u pogledu dobrobiti, ne zaboravljajući na kvalitet i sigurnost njihovih proizvoda, kao ni na životinje koje se svakodnveno kolju za ishranu ljudi, da ne bi bile uzalud žrtvovane“.

Drugi dan obuke bio je posvećen dobrobiti životinja tokom klanja, kroz sve faze.

Jedan deo obuke bio je posvećen platformi o dobrobiti životinja kao novom alatu za dijalog o dobrobiti životinja, naučenim lekcijama i iskustvu tokom lišavanja života u vreme epidemija, kao i o izuzecima kod religioznog klanja životinja.

„Jačanje sistema zdravlja i dobrobiti životinja“ je projekat koji finansira Evropska unija, a koji pruža podršku Upravi za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u procesu usklađivanja sa zakonodavstvom i standardima EU u oblasti zdravlja životinja, dobrobiti i biosigurnosti.

Last updated: 24. April 2024. 15:31