Obuku o disciplinskoj odgovornosti sudija pohađaće 1.500 sudija iz cele Srbije, uz podršku Projekta

Visoki savet sudstva i Pravosudna akademija, uz podršku Projekta, organizovaće 50 obuka o disciplinskoj odgovornosti sudija širom Srbije, sa ciljem da kroz njih prođe 1.500 sudija svih sudova redovne i posebne nadležnosti, do kraja 2020. godine (55% svih sudija u Srbiji). Obuke će biti održane u četiri regionalna centra – Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu, u kojima su i sedišta apelacionih sudova.


Pravosudna akademija je sačinila detaljan plan obuka za ceo period održavanja (od 25. septembra 2019. do kraja 2020. godine), i počela blagovremeno sa pozivanjem učesnika iz sudova. Treneri za ove obuke, članovi disciplinskih organa Saveta, podeljeni su u pet trenerskih timova, koji su raspodeljeni za obuke u različitim gradovima i  terminima. Kod formiranja timova se vodilo računa o tome da budu upareni članovi ovih organa iz različitih instanci disciplinskog postupka (Disciplinski tužilac/zamenice, član Disciplinske komisije i član Saveta) kako bi učesnici mogli da čuju njihova iskustva iz različitih perspektiva.

Ove obuke doprineće unapređenju znanja i povećanju svesti o disciplinskoj odgovornosti sudija, teme koja je važna za celokupno pravosuđe, sudije, kao i za građane. 

Projekat će pružiti logističku podršku za organizaciju ovih obuka obezbeđivanjem sala, tehnike, angažmana trenera, materijala i ostalog, kao i izradu programa obuke, kurikuluma i pratećeg stručnog materijala. 

Last updated: 24. April 2024. 15:31