Odgovorno vlasništvo je ključno za upravljanje populacijom pasa

Upravljanje populacijom pasa je složeno i važno pitanje i u njegovo rešavanje treba da se uključe svi – i pojedinci, institucije i civilni sektor, jedan je od zaključaka nacionalne konferencije posvećene upravljanju populacijom pasa održanoj u okviru projekta „Jačanje sistema zdravlja i dobrobiti životinja“.

Uz prisustvo predstavnika Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i veterinarskih inspektora domaći i međunarodni stručnjaci govorili su o dinamici pasa koji se slobodno kreću, kao i o ulozi centralnih i lokalnih službi u upravljanju populacijom pasa. 

„Problem napuštenih pasa sa jedne strane ugrožava dobrobit pasa, a sa druge strane lokalne samouprave daju velika sredstva za odštetu građanima koje su ugrizli napušteni psi. Rešenje problema je u odgovornom vlasništvu, obeležavanju svih pasa, udomljavanju napuštenih pasa, a iznad svega u jačanju svesti građana da se odgovorno ponašaju prema svojim kućnim ljubimcima i da imaju kontrolu nad njihovim razmnožavanjem”, rekao je Antonio Di Nardo, ključni stručnjak za dobrobit na projektu “Jačanje sistema zdravlja i dobrobit životinja”.

Na konferenciji je bilo reči i o strategiji o upravljanju populacijom pasa kao i o ključnim stubovima na kojima se ona zasniva. Jedna od tema bila su uobičajena ograničenja i mogućnosti kod upravljanja populacijom pasa, kao i o mogućim ulogama van institucionalnih zainteresovanih strana.

“Upravljanje populacijom pasa je multifaktorijalno pitanje. Ono bi trebalo da se sagleda iz ugla etike, morala i javnog zdravlja. Ovom problemu treba pristupiti iz različitih uglova. Jedna od najvažnijih stavki je odgovorno vlasništvo. To podrazumeva obeležavanje psa, vakcinaciju protiv besnila, sprečavanje da se pas kreće napolju bez povoca i bez nadzora vlasnika, kao i brigu o životinji tokom celog njenog života”, rekao je Andrea Karveli, stručnjak za dobrobit životinja na projektu.

Projekat „Jačanje sistema zdravlja i dobrobiti životinja“podrška je Upravi za veterinu Ministarstva poljoprivede, šumarstva i vodoprivrede u usklađivanju nacionalnog zakonodavstva sa Evropskom unijom i međunarodnim standardima u oblasti zdravlja i dobrobiti životinja i biosigurnosnih mera.


Last updated: 29. Mart 2024. 13:19