Održan sastanak upravljačkog tela projekta

Sastanak upravljačkog tela projekta održan je 23. februara uz učešće predstavnika institucija i organizacija koje ovo telo čine: Delegacija Evropske Unije u Republici Srbiji, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave,  Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Stalna konferencija gradova i opština, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Zaštitnik građana, Nacionalna organizacija osoba sa invaliditetom Srbije, Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva, Ministarstvo za evropske integracije.

Cilj sastanka bio je predstavljanje trenutnih aktivnosti i pregled budućih aktivnosti na projektu, ali i predstavljanje izmena koje su nastale u odnosu na prvobitno zamišljeni koncept obuka - studijske posete nekoj od EU zemalja neće biti organizovane usled trenutne epidemiološke situacije, a umesto toga, kroz dvodnevne obuke koje će biti organizovane u okviru projekta, učesnici će imati prilike da se upoznaju sa primerima dobre prakse u unapređenju pristupačnosti u našoj zemlji.

Učesnicima sastanka predstavljen je koncept pristupačnosti i dizajna za sve, sa naglaskom na to da će projekat koristiti koncept dizajna za sve u svom radu, jer je reč o evropskom konceptu koji je kompatibilan sa domaćim zakonodavstvom.

Projektni tim pripremio je prvi nacrt Analize zakonskog okvira za pristupačnost koji je upućen na razmatranje fokus grupi stručnjaka iz oblasti pristupačnosti. Komentari koji su na ovaj dokument prikupljeni već su integrisani u samu Analizu, a ovaj će se dokument dodatno unapređivati i prikupljenim komentarima učesnika svih obuka koje Projekat organizuje u narednom period. Ovako unapređen dokument će krajem projektnog ciklusa biti dostavljen nadležnim institucijama, a u prvom redu Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture kako bi se zakonodavni okvir u ovoj oblasti unapređivao.

Projektni tim trenutno radi na pripremi obuka koje su namenjene donosiocima odluka, predstavnicima civilnog sektora, medija, javnih i javno-komunalnih preduzeća, direkcija za urbanizam, građevinskih i drugih inspektorata. Uporedo sa ovim, tim na projektu razvija Vodič za planiranje primenu i kontrolu primene mera pristupačnosti na zgradama javnih ustanova, koji će tokom aprila biti završen, a potom i podeljen polaznicima obuka. 

Last updated: 19. April 2024. 13:26