ODRŽANA TREĆA DEBATA O ETICI SUDIJA

Treća u seriji od pet debata o etici sudija: "Dani sudijske etke", koje za sudije i predsednike sudova u Srbiji organizuje Visoki savet sudstva (VSS) u saradnji sa Etičkim odborom VSS i Projektom, uspešno je održana 4. februara.

Na događaju pod nazivom „Odgovornost sudija – razlike između disciplinske i etičke odgovornosti sudija“, pružena je prilika panelistima i učesnicima da diskutuju o ključnim pitanjima koja otvara navedena tema: odgovornost sudije kao zakonska i moralna obaveza, disciplinska odgovornost sudija, priroda etičke odgovornosti sudija i praksa disciplinskih organa VSS u odnosu na kršenje Etičkog kodeksa.

Panelisti su bili članovi Visokog saveta sudstva, Etičkog odbora VSS i disciplinskih organa VSS. Debata, organizovana u hibridnom formatu, beležila je preko 140 učesnika.

Osvrćući se na neophodnost ovakvih događaja, učesnici su naglasili i pozitivne efekte ostvarene zahvaljujući dvogodišnjem ciklusu od 70 obuka iz disciplinske odgovornosti sudija koje su, uz podršku Projekta, realizovane za sudije sudova svih nadležnosti u Republici Srbiji. 

Last updated: 18. April 2024. 16:29