ODRŽANI OKRUGLI STOLOVI ZA SUDIJE SA PODRUČJA NOVOSADSKE I NIŠKE APELACIJE NA TEMU DISCIPLINSKE ODGOVRNOSTI SUDIJA

Dana 16. novembra 2021. godine održan je okrugli sto „Disciplinska odgovornost sudija – Izazovi u praksi disciplinskih organa Visokog saveta sudstva i preporuke za unapređenje zakonskog okvira u ovoj oblasti“ za sudije sa područja Apelacionog suda u Novom Sadu, a 29. novembra okrugli sto na istu temu za sudije sa područja Apelacionog suda u Nišu.

Panelisti su bili sadašnji i bivši članovi disciplisnkih organa Visokog saveta sudstva (Disciplinske komisije i Disciplinski tužilac, i članovi VSS koji postupaju kao drugostepeni disciplinski organ). Učesnici su razmatrali ključna pravna pitanja koja predstavljaju izazove u radu disciplinskih organa otvorena  na tri panela: I. Opravdanost postojanja sadašnjih disciplinskih prekršaja, II. Povreda Etičkog kodeksa kao osnov disciplinske odgovornosti sudija i III. Disciplinska odgovornost predsednika suda - potreba za doslednim zakonskim uređenjem. Predstavljena je i ekspertska analiza rada disciplinskih organa za period 2016-2019, kao i analiza usklađenosti rada disciplinskih organa s ranije datim ekspertskim preporukama.

U cilju prevazilaženja izazova trenutne epidemiološke situacije, eksperti angažovani na Projektu pripremili su hibridni format za održavanje okruglih stolova. Učesnicima je bilo omogućeno da putem onlajn platforme izlaganje panelista prate uživo i da pitanja i komentare upute direktnim uključivanjem u diskusiju i kroz "chat room". 

Last updated: 19. April 2024. 13:26