OKRUGLI STO NA TEMU DISCIPLINSKE ODGOVRNOSTI SUDIJA ODRŽAN ZA SUDIJE SA PODRUČJA BEOGRADSKE APELACIJE

U cilju razmatranja ključnih pravnih pitanja koja predstavljaju izazove u radu disciplinskih organa, Projekat je, 17. decembra 2021., organizovao okrugli sto za sudije sa područja beogradske apelacije. Ovo je treći po redu događaj u seriji okruglih stolova „Disciplinska odgovornost sudija – Izazovi u praksi disciplinskih organa Visokog saveta sudstva i preporuke za unapređenje zakonskog okvira u ovoj oblasti“, koju je Projekat pokrenuo u novembru 2021.   

 

O ključnim temama okruglog stola diskutovano je u okviru tri panela: I. Opravdanost postojanja sadašnjih disciplinskih prekršaja, II. Povreda Etičkog kodeksa kao osnov disciplinske odgovornosti sudija i III. Disciplinska odgovornost predsednika suda - potreba za doslednim zakonskim uređenjem. Dodatno, predstavljene su i ekspertska analiza rada disciplinskih organa za period 2016-2019, kao i analiza usklađenosti rada disciplinskih organa s ranije datim ekspertskim preporukama.

U skladu sa epidemiološkom situacijom, okrugli sto je održan u hibridnom formatu, uz dostupnost direktnog uključivanja u diskusiju za učesnike koji su događaj pratili putem onlajn platforme. Panelisti su bili sadašnji i bivši članovi disciplisnkih organa Visokog saveta sudstva (Disciplinske komisije i Disciplinski tužilac, i članovi VSS koji postupaju kao drugostepeni disciplinski organ). 

Last updated: 24. April 2024. 15:31