OKRUGLI STO U OKVIRU JAVNE RASPRAVE O NACRTU ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O IZVRŠENJU I OBEZBEĐENJU

Okrugli sto u sklopu javne rasprave o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o izvršenju i obezbeđenju (ZIO), održan je u Nišu, 21.05.2019., a osnovne novine sadržane u Nacrtu zakona prisutnim učesnicima predstavila je pomoćnik ministra pravde za pravosuđe i predsednik Radne grupe za izradu zakona o izmenama i dopunama Zakona o izvršenju i obezbeđenju Jelena Deretić.

Takođe, o novinama u tekstu Nacrta govorili su profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu Nikola Bodiroga, konsultant Mihajlo Živković, sudija Prvog osnovnog suda u Beogradu Nikola Stošić, predstavnik Američke privredne komore Vladimir Vesović i javni izvršitelj Mladen Pecelj.

Nakon predstavljanja teksta Nacrta zakona u Apelacionom sudu u Nišu, prisutni učesnici imali su priliku da, kroz diskusiju, daju svoje komentare i mišljenja na Nacrt zakona, te da, od predstavnika Radne grupe, čuju dodatna pojašnjenja praktičnog domašaja relevantnih odredaba Nacrta zakona.

Buduća implementacija novog modela prodaje pokretnih i nepokretnih stvari, koja će se odvijati na elektronskoj platformi (E-aukcija), ocenjena je kao revolucionarna novina koja se uvodi u pravni sistem Republike Srbije i ovakva novina, kao i druga ponuđena rešenja izuzetno su pozdravljene od strane učesnika na okruglom stolu. Takođe, podržano je jačanje načela srazmere i paket mera koji je predložen sa ciljem zaštite izvršnih dužnika.

                      

Podršku izradi teksta Izmena i dopuna Zakona, kao i sprovođenje javne rasprave, pružaju EU projekat „EU uz Pravdu – Podrška za Poglavlje 23“, i USAID projekat „Vladavina prava“.

Last updated: 26. April 2024. 13:43