Pobednici Think Green Hakatona na ViennaUP tehnološkom festivalu

Dva prvoplasirana tima studentskog ThinkGreen hakatona nagrađena su studijskom posetom Beču i posetom ViennaUP 2022 festivalu tehnologije, koji se ove godine održao u Beču. VeinnaUP je internacionalni startup festival koji je i ove godine ugostio veliki broj mladih tech-entuzijasta, talenata, startapova, inovatora, kompanija i različitih organizacija koje u svom fokusu imaju  održivi razvoj.

Tokom boravka u Beču, koji je organizovan u periodu od 29. maja do 1. juna 2022. godine, osam studenata iz dva pobednička tima - Terrawatt i Wastelocate imalo je priliku da uporedi projekte na kojima se radi u Srbiji sa onima koji se realizuju u Evropi. Prema rečima nagrađenih studenata, ovo je bila prilika da se upoznaju sa inovacijama, načinima predstavljanja, javnim nastupom, tehnikama koje se koriste za privlačenje investicija, ali i da čuju nove ideje i upoznaju se sa svojim kolegama iz Evrope.

„Na pitch-evima sam primetio puno sitnica koje su bitne za bilo koju vrstu javnog nastupa. Jedan primer je suptilno udaranje nogom o pod za privlačenje pažnje. Naravno, bilo je i mnogo drugih, kao što je ton, brzina, akcentovanje određenih reči. Na predavanju o pregovaranju čuo sam niz korisnih saveta, kao što je, recimo,  win-win pregovaranje, i kako neke naizgled nemoguće pregovore možemo učiniti mogućim“, istakao je Andrija Urošević, član Wastelocate tima.

Ana Radović, članica tima TerraWatt ovako opisuje svoje iskustvo: „Iako se nisu sva predavanja direktno ticala moje oblasti interesovanja, ovo je bilo više nego korisno iskustvo. Naučila sam mnogo novih stvari i stekla bolji uvid u svet preduzetništva. Saznala sam puno toga o pregovaranju, funding-u, upoznala mnogo ljudi i stekla kontakte, što će mi biti korisno prilikom razvijanja kompanije“.

Studentski Think Green hakaton organizovan je polovinom aprila 2022, u okviru projekta „EU podrška Naučno-tehnološkom parku Beograd u pružanju usluga inovativnim kompanijama“, a studijsko putovanje za dva prvoplasirana tima obezbeđeno je kroz projekat „Puls Evrope – medijske posete EU“. Oba projekta finansira Evropska unija. 

Last updated: 28. Mart 2024. 16:30