PRIPREMLJENA I DISTRIBUIRANA ANALIZA „SUDIJSKA ETIKA U SRBIJI – ANALIZA PRAVNOG OKVIRA I PREPORUKE ZA UNAPREĐENJE”

Po završetku sveobuhvatne ocene pravnog okvira koji se odnosi na etiku sudija i uporednu praksu u zemljama Evropske unije, eksperti Projekta pripremili su analizu pod naslovom „Sudijska etika u Srbiji – Analiza pravnog okvira i preporuke za unapređenje”.

Cilj Analize je da se predstavi zakonski okvir kojim se uređuje pitanje etike sudija u Republici Srbiji i relevantni međunarodni zakonski okvir, kao i da se izvrši uporedna analiza zakonodavstva u ovoj oblasti, kako bi se došlo do preporuka za poboljšanje regulatornog okvira koji se odnosi na etiku sudija u Republici Srbiji i regulisanje statusa i nadležnosti Etičkog odbora Visokog saveta sudstva.

Preporuke su podeljene u pet sledećih grupa:

  1. Preporuke koje se odnose na reviziju odredaba Etičkog kodeksa, da bi se unapredila i uskladila pravila za primenu samih principa, gde se nagoveštava mogućnost uvođenja novih principa.
  2. Preporuke koje se tiču uređenja Etičkog odbora kao stalnog radnog tela kroz izmene i dopune zakona o VSS i pravosuđu, kao i uređenje načina njegovo rada, sastava i drugih pitanja.
  3. Preporuke o mogućnosti da se disciplinski prekršaj kršenje odredaba Etičkog kodeksa u većoj meri izbriše iz kataloga disciplinskih prekršaja.
  4. Preporuke koje se odnose na reviziju programa obuke u oblasti sudijske etike.
  5. Preporuke koje se tiču aktivne afirmacije sudijske etike i praćenja sprovođenja Etičkog kodeksa.

Prevashodni značaj i efekat analize je obezbedjivanje smernica za sudije o pitanjima integriteta i nezavisnosti sudstva, profesionalnog ponašanja i nepristrasnosti, stručnosti i odgovornosti, posvećenosti, tj. obavljanu drugih poslova koji su spojivi sa sudijskom funkcijom, slobode udruživanja i dostojnosti, kao i razlike između kršenja Etičkog kodeksa i disciplinskog prekršaja.  



Last updated: 18. April 2024. 16:29